Jij bent 40+ en hebt een prangende kinderwens. Maar je partner deelt die kinderwens niet. Je hoopte altijd dat hij/zij nog wel zou bijdraaien. Maar stilaan vervaagt die hoop. En intussen tikt de tijd verder.
Je hebt het gevoel dat het nu of nooit is. Je moét NU een knoop doorhakken. Het is “van moetens”...
Kies je voor je relatie, en laat je daarbij je kinderwens varen? Of kies je voor je kinderwens en laat je daarbij je relatie varen? Het is een loodzwaar dilemma. En het allermoeilijkste is: welk van beide opties je ook kiest, je zal ook altijd verliezen. En in die zin lijkt een keuze nooit helemaal goed te zullen voelen. Lastig. Héél lastig.
Stel je het beeld voor van een kruispunt van waaruit 2 paden vertrekken. Jij staat op dat kruispunt. Daar sta je al een hele tijd. Je bent bang om te kiezen. En dus zou je liever niet kiezen. Want stel dat het de foute keuze is. De (tijds-)druk wordt zo groot dat je verlamd lijkt te raken. En dus blijf je op het kruispunt staan. Maar je weet dat je eigenlijk dringend vooruit moet. Je wil en KAN niet langer op dat kruispunt blijven drentelen.
Wandel in gedachten het ene pad op. Dit pad staat voor je relatie. Je bent op dit pad geen moeder geworden. Wat levert dit pad je allemaal op? En wat kost het je allemaal? Waar ben je bang van op dit pad? Wat maakt je blij terwijl je hier wandelt? Wandel nog een heel stuk verder. Hoe evolueert jullie relatie? Welke rol speelt jouw onvervulde moederschapswens in hoe jij je voelt in die relatie? Hoe is het intussen met jouw moederschapswens? Wiens keuze heb je hier gemaakt: die van jou, die van je partner of die van jullie?…
Wandel nu in gedachten het andere pad op. Dit pad staat voor het moederschap zonder je partner. Wat levert dit pad je allemaal op? En wat verlies je hier allemaal? Wat maakt je hier bang? En gelukkig? Wiens keuze heb je hier gemaakt? Hoe is het met jou? Hoe is het met jouw kind?
Vraag je verder af: in hoeverre voelen beiden paden aan als een “plan B”, als” 2de keuze”? Op een schaal van 0 tot 10? En als je zou kiezen voor het pad zonder partner: hoe ga je dat concreet aanpakken? Via spermadonatie (gekend of anonieme?)? Via embryondonatie? Via co-ouderschap? Via adoptie? Via pleegzorg?…Hoe realistisch is dat allemaal? Praktisch? Juridisch?…
Dit is maar een greep uit de vele vragen die relevant zijn. Het is een complex dilemma en het pad dat je kiest, bepaalt je verdere leven.
Als ik dit soort vragen stel aan mijn klanten, merk ik vaak dat ze er niet uitraken. Je verstand, je ratio, loopt dikwijls vast op dit soort vragen. In ons hoofd lijk je de antwoorden niet te vinden. De “clou” is: connecteer met je gevoél. Het is in daar dat de antwoorden zitten. Alleen door te durven voélen– zowel het fijne, als het pijnlijke- kom je in beweging. Op welk pad dan ook. Maar in elk geval weg van dat ellendige kruispunt waar je helemaal horendol wordt. Enkel het inslaan van een pad kan op termijn eindelijk rust in je hoofd brengen.
Connecteren met je gevoél dus… simpel? Nope, ik vrees van niet. We zitten vaak zo sterk “in ons hoofd”, dat we er niet in slagen om te zakken naar ons gevoél. We draaien de plaat van alle rationele argumenten grijs. Tot op zekere hoogte is dat zeker nuttig. Zo is het bijvoorbeeld meer dan zinvol om na te gaan wat de praktische en juridische mogelijkheden, beperkingen en consequenties zijn van donoronceptie, co-ouderschap, draagmoederschap,…. Maar we mogen zeker niet vergeten voélen wat al die keuzes echt doen met ons.
Elke week plan ik heel graag 2 gratis matchgesprekken in. Spreek ik jou snel?
Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.