Néé, een donor is nooit “zomaar” een volgende stap!

Néé, een donor is nooit “zomaar” een volgende stap!

Een kind krijgen via zaadceldonatie, eiceldonatie, dubbele donatie, embryodonatie… In de medische fertiliteitswereld is het in sommige gevallen een logische stap in het verhaal. Het rationele, technische, medische verhaal. In dat verhaal is de stap van plan X naar plan Y dan misschien evident en voor de hand liggend, in jouw gevoelsmatige beleving kan dat heel anders liggen. Dat is zelfs héél waarschijnlijk.

 

Mijn klanten komen er soms schoorvoetend, bijna verontschuldigend mee af:

“Ligt het aan mij dat ik het daar toch wat moeilijk mee heb?”

“Is het raar dat ik genen zo belangrijk vind?”

“Ben ik de enige dat het een eng idee vind om geïnsemineerd te worden met het sperma van een ongekende man?”

 

Mijn antwoord is volmondig: “NEE!” Moeder worden via een donor is “niet zomaar” even de volgende stap! Het is een waardevolle, volwaardige keuze die jou een gelukkige moeder kan maken. Maar het is ook een complexe keuze, die een leven lang zal meegaan. Een leven lang. Jouw twijfels zijn normaal en helemaal ok. Het wordt pas problematisch als je ze onder de mat veegt.

Het niet kunnen bijdragen van jouw genen of die van een partner is een verlies. Je verliest bijvoorbeeld een kind: je imaginaire kind. Het kind dat je voor ogen had. Het kind met jouw genen en die van een partner. En als je verliest, moet je rouwen. In dit geval betekent dit dat je je imaginaire kind “achterlaat” (in de zin van een plekje geven in je verhaal) en je open stelt voor jouw werkelijke, toekomstige kind. Het is héél wat om die switch te maken. ‘Switch’ mag hier zeker niet begrepen worden als ‘klik’. Het zal niet plots van het ene moment op het andere goed gaan voelen. Het zal een geleidelijk proces zijn. Een proces van bewustwording, waarin je zal gaan voelen of je die optie kan omarmen of niet. Je kan ook het gevoel hebben dat je een stukje van jezelf verliest. Dat kan zeker het geval zijn als jij ook zelf niet genetisch kan bijdragen. Maar ook als je nog altijd niet de geschikte partner hebt gevonden om een gezin te stichten. Je kan jezelf daardoor anders gaan zien. Je zelfbeeld kan erdoor veranderen. Ook dat is een verlies. Wat verlies jij vooral bij het overwegen van de keuze voor een donor denk je?

Moeten beslissen over donorconceptie kan aanvoelen alsof je voor een gigantische berg staat en niet weet hoe je er ooit over zal geraken. Een gigantische knoop die je moet ontwarren en vervolgens doorhakken.Er komen inderdaad veel vragen kijken bij de mogelijk stap naar donorconceptie:

 

  • Wat zoek jij in het moederschap? Wat vind je daarin zo belangrijk en aanlokkelijk? In hoeverre past moeder worden met behulp van een gedoneerde zaadcel en/of eicel of embryo in datgene waar je zo naar verlangt?
  • Waar lagen jouw grenzen bij het moeder worden? Hoe ver wilde je daar voor gaan? Ligt de optie ‘donor’ voor of achter die grens?
  • Hoe belangrijk zijn genen écht voor jou?
  • Welke rol zal de donor spelen in jouw leven en dat van jouw kind?
  • Hoe zal het zijn in de toekomst? Voor jou? Voor jouw (eventuele) relatie? En- vooral- voor jouw kind?
  • Wat ga je vertellen?  Aan wie? Wanneer? Hoe?

donorconceptie

 

Dit zijn maar enkele van de zoveel vragen die je te stellen hebt. Er zijn er nog zoveel meer. Ik zeg dit niet om je compleet te ontmoedigen. Ik zeg dit omdat het belangrijk is dat ik het zeg. Omdat je al die vragen niet mag negeren voor jezelf. Het kan comfortabel voelen om die vragen even te parkeren. Maar vroeg of laat zullen ze terugkeren. Als een boemerang. Met grote kracht.

Donorconceptie is een mooi maar complex concept. Je hebt een stevige, brede basis nodig als fundament. Die basis bouw je zelf. Nu. Door te rouwen om alle laagjes van verlies die zich voordoen. Door de confrontatie aan te gaan met alle vragen, twijfels en angsten. Door radicaal eerlijk te zijn met jezelf. Door de illusie te doorprikken dat dit “zomaar gewoon” de volgende logische stap is…

 

Sta jij effectief voor die hoge berg? Moet jij een keuze maken over donorconceptie? Mijn 1-1 begeleidingsprogramma loodst je langs de verschillende aspecten die hierbij belangrijk zijn. Bij interesse kan je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.

 

Vraag hier een gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

In mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens?’ help ik je al een eerste stapje op weg bij het maken van een moeilijke keuze, zoals donorconceptie.  Het toont onder meer waarom je daarbij vaak  in cirkeltjes blijft  draaien en wat er nodig is om dat te doorbreken.

kinderwenscoach

Download hier je gratis reflectieboek!

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Alleenstaand met kinderwens, en nu? : 7 opties
Wat zijn de opties om moeder te worden, als er geen partner is waarmee je je kinderwens deelt? Ik zet...
Lees meer...
Welke géniale les kan jij leren van Archimedes?
  EUREKA! Dat is de gevleugelde uitspraak van de oud-Griekse wetenschapper Archimedes op het moment dat hij- al zittend in...
Lees meer...
IVF met eiceldonatie: 3 onmisbare boekentips!
Overweeg jij op 'latere' leeftijd nog moeder te worden? Los van alle emotionele, praktische en juridische overwegingen, is er natuurlijk...
Lees meer...