Blijven daten voor een partner en/of NU alleen voor een kind gaan?

Blijven daten voor een partner en/of NU alleen voor een kind gaan?

Als single vrouw met een tikkende biologische klok en een kinderwens, komt de vraag in de titel je wellicht bekend voor. Ga je nu alleen voor een kind? Of wacht/ date je nog een tijdje tot je een partner vind? Of misschien moet je maar op beide fronten actief aan de slag?

Het ene moment denk je misschien zus, het andere moment zo. Dat kan uiteindelijk serieus wat onrust in je hoofd geven. Als een slinger die alsmaar over en weer lijkt te schieten. Heel vermoeiend, en intussen tikt die verdomde klok ook nog eens verder. Hoe geweldig zou het zijn dat die slinger eindelijk eens tot stilstand kwam…

 

Drie scenario’s

Laat ons even de mogelijke scenario’s op een rijtje zetten.  Kwestie om het dilemma overzichtelijk te maken.

Scenario 1: Je focust je voorlopig op het vinden van een partner en schuift je kinderwens nog even verder op de lange baan. 

Scenario 2: Je focust op het proces om alleen een kind te krijgen en zet het daten voorlopig on hold.

Scenario 3: Je bent op beide fronten actief. Je gaat alleen voor je kinderwens, maar date intussen vlijtig verder.

 

Voor welk van de 3 scenario’s ga je? De vraag is een stuk eenvoudiger dan het vinden van het antwoord (maar dat had je wellicht al zelf achterhaald).

 

Klok

Los van alle emoties die achter elk scenario zitten, is dit een vraag waar je niet omheen kan: hoe groot is die biologische tijdsdruk echt bij jou? Met andere woorden: hoe groot is je resterende e-i-c-e-l-v-o-o-r-r-a-a-d?

Logischerwijze is het antwoord op deze vraag doorslaggevend in dit dilemma en toch merk ik hoe vaak die vraag leukweg opzij wordt geschoven.

Ik zie heel vaak dat “ervan uitgegaan wordt” dat er “nog wel wat tijd” is voor een kind, zonder dat dat ooit objectief werd vastgesteld.  Ook merk ik dat vaak de neiging bestaat om een iets te rooskleurig beeld op te hangen van de eigen vruchtbaarheid en eicelreserve. Want dat voelt natuurlijk best comfi.

Ik voel me echt de irritante pretbederver terwijl ik dit hier neertik, maar een beetje realiteitszin is onmisbaar in deze kwestie (sorry  ;-)). Er zijn eenvoudige testen (bv. de bloedwaarde AMH) waarmee je die eicelreserve kan laten nagaan.

Als je eicelvoorraad beperkt blijkt, dan moet je scenario 1 misschien alvast effe kritisch gaan bekijken. In dat geval geldt des te meer: je hebt nog meer tijd voor een partner dan voor een kind.

En hoe lang kan/ wil jij  in scenario 3 nog wachten om je kinderwens op tafel te smijten bij het daten? Na hoe lang denk je vervolgens dat een relatie stevig genoeg is vooraleer je klaar bent om aan kinderen te beginnen? Heb je die tijd biologisch nog?

 

Lagen

Wat maakt dat je aangetrokken wordt tot een bepaald scenario?  En wat schrikt je precies af in een scenario?

Dit is meestal een kwestie die je niet op 1-2-3 doorgrond krijgt, want waar heel veel lagen onder zitten. In coachingsessies gaan we net dieper graven om die verschillende lagen te onderzoeken en om te ontdekken waar bij jou de “clou”, de essentie zit. Wat maakt vooral dat jij maar niet kan kiezen voor één van die 3 scenario’s?

Som blijkt die “clou” ergens te zitten waar jij het totaal niet verwacht.

De volgende reflectievragen kunnen je misschien al een eerste stukje op weg helpen:

  • Wat maakt precies dat jij een bepaald stuk on hold stelt (zij het het krijgen van een kind, zij het het vinden van een partner)? Welke overtuigingen, waarden, oude pijnen, patronen uit je familiesyteem,… zitten daar onder? Wat probeer je precies op de lange baan te schuiven, wat wil je nog niet onder ogen komen, waar ben je nog niet klaar voor, waar ben je onzeker over? Wat ben je bang om te verliezen?
  • Wat is het grootst: je partnerwens of je kinderwens?
  • Hoe moeilijk/ makkelijk is het voor jou om je ideaalplaatje (ik- partner- liefdeskindje(s)) los te laten? Op een schaal van 0 tot 10?
  • In hoeverre kan je de kinderwenskwestie en partnerkwestie nog scheiden met je hoofd en je verstand? Kan je een potentiële partner bijvoorbeeld nog los zien van de potentiële ouder van je kind?  In hoeverre kunnen ze mekaar in de weg gaan zitten? (wat ga je bijvoorbeeld doen als je een droompartner ontmoet die géén kinderwens heeft of die nog veel langer wil wachten?).
  • Hoeveel tijd, energie, focus vergen de beide processen? In hoeverre krijg je ze gecombineerd?

 

Binnen mijn coachingaanbod spit ik deze vraag verder met je uit. Zodat jij de ja/nee- slinger tot stilstand kan brengen. Zodat jij geen allesbepalende tijd meer verliest. Zodat de tijd niet voor jou gaat beslissen.

Elke week houd ik 2 plekjes in mijn agenda vrij om kennis te maken in een gratis online matchgesprek.

 

 

 

Ja, ik wil graag een gratis online matchgesprek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

5 tekenen dat je nog niet voluit achter je keuze staat!
Je staat voor een moeilijke keuze in verband met je kinderwens: ga je resoluut kiezen voor je eigen verlangen?, ga...
Lees meer...
De rotonde
"Ik zit op een rotonde en ik neem geen afslag." Dat vertelde een klant me onlangs toen we het hadden...
Lees meer...
Jouw meest bevrijdende doorbraak bij je kinderwens
Een doorbraak in verband met jouw kinderwens. Een shift. Een bevrijdende transformatie. Ineens een grote stap vooruit. In een duidelijke,...
Lees meer...