De rotonde

De rotonde

“Ik zit op een rotonde en ik neem geen afslag.”

Dat vertelde een klant me onlangs toen we het hadden over haar kinderwens als single vrouw van 40 jaar.

Ik vond het een treffende, alleszeggende metafoor!

Zie jij het ook voor je? Jij die toertjes draait op een rotonde. Twijfelt aan een afslag. Uiteindelijk toch maar weer verder rijdt. Helemaal de andere kant van de rotonde op. Bij nader inzien ook twijfelt bij een andere afslag. Verder rijdt. Weer aan die 1ste afslag komt. Enzovoort. Enzovoort. Behoorlijk horendol word je daarvan. Je raak ook geen meter verder. En je verliest veel tijd. Tijd, die je niét hébt, want je biologische klok tikt!

Als je er even verder over denkt is het eigenlijk vrij nutteloos, zo toertjes blijven en blijven draaien. En toch- keer even terug naar waar de metafoor voor staat- DOE je het waarschijnlijk. Je wil een knoop doorhakken over je kinderwens (ga je het doen?, hoe ga je het doen?). Maar dan slaat die twijfel weer toe. Je weet zelf niet goed waar die plots nou weer vandaag komt. Dus stel je het nog even uit. Je gaat nog even ‘gewoon’ verder met je leven. Je overweegt soms even om een andere weg in te slaan. Maar besluit vervolgens dat je daar toch ook niet klaar voor bent.

 

“Dus wat maakt dan dat ik dat toch DOE?”, vraag je jezelf misschien wanhopig af.

Ik som hier de 5 belangrijkste reden op.

1. Veilig

Een eerste heel belangrijk antwoord vind je  in mijn gratis reflectieboek “Zo verlies je geen kostbare tijd meer bij jouw kinderwens.””. Je brein houdt je voor de gek!. T.t.z. je brein is altijd op zoek naar de veiligste weg. Want een zeer dominant deel van je brein- je oerbrein of reptielenbrein- is instinctief gericht op overleven en wil je beschermen. En wat beschouwt je brein als de veiligste weg? Inderdaad: de meest gekende weg. Als je al triljoen rondjes hebt gedraaid op een rotonde, dan voelt die rotonde voor jouw brein als veilig. Veel veiliger dan één van de wegen die errond liggen, want het is onduidelijk wat je op die weg gaat tegenkomen. “Blijf nog maar wat verder draaien.”, zegt je brein, “misschien vind je het niet fijn, maar het is tenminste veilig.”

Leer welke lepe mechanismen je brein inzet, om er vervolgens boven uit te stijgen.

2. Cadeautjes

Er zijn twijfels over welke weg je best inslaat. Dat staat vast, want anders zou je geen rondjes meer aan het draaien zijn. Maar wélke twijfels zijn dat eigenlijk? En waar komen ze vandaan? Welke overtuigingen zitten er onder die twijfels? Wat geloof je allemaal waardoor die twijfels opduiken? Is dat allemaal écht wat je gelooft? Welke overtuigingen heeft je oerbrein je aan de hand gedaan om ervoor te zorgen dat jij veilig op de rotonde zou blijven?  Of misschien is het je sociale omgeving die je- bewust of onbewust- een paar van die belemmerende overtuigingen heeft cadeau gedaan, vaak met even goede bedoelingen als je oerbrein. Zie je je verlangen nog wel liggen achter al die twijfels en overtuigingen? Durf je ook naar dat verlangen kijken?

Vaak ken je je angsten en twijfels veel beter dan je verlangen. Je hebt er namelijk al veel meer naar gekeken. En dus voelen ze… veiliger. Gek genoeg kan het daarom meer durf vragen om te kijken naar je verlangen dan naar je twijfels.

Zie je twijfels enerzijds en je verlangen anderzijds in de juiste proportie. Haal de ruis, de mist weg.

 

3.Systeem

Ik haalde het al even aan. We maken als individu ook onlosmakelijk deel uit van onze sociale omgeving, van verschillende groepen of systemen die invloed op ons uitoefenen.  Kinderwens is een heel systemisch thema, want met een eventueel kind breid je je familieysteem uit. Ik zie in mijn begeleidingen wel degelijk vaak dat mensen geen afslag nemen vanaf hun rotonde, mede omdat ze daarin onbewust worden tegengehouden door dingen die spelen in hun familiesysteem.

Kijk naar je familiesysteem, dat kan heel verhelderend werken. Welke plek nam jij daar in? Wie kreeg eventueel geen plek? Welke patronen komen er doorheen verschillende  generaties terug? Met wie heb je een sterke band en met wie niet? Wat draag jij mee vanuit je familiesysteem?

 

4.Afsluiten

Je kan de ene weg niet inslaan, als je eigenlijk nog altijd kost wat kost die andere weg wil inslaan. Je kan ook die ene weg niet inslaan, als je op die weg iets wil ‘goedmaken’ wat op een andere weg is gebeurd. Die andere wegen moet je afsluiten, Maar dat betekent niet dat je niet meer mag kijken naar die andere wegen. In tegendeel zelfs. Ze zijn deel van jouw verhaal.

Durf te kijken naar die wegen die je afsluit, erken dat die wegen belangrijk voor jou waren en blijven  en vertrouw er vervolgens op dat er op die andere weg ook mooie dingen wachten.

 

5. JIJ!

Het vraagt zelfvertrouwen om een weg in te slaan. Zeker als je oerbrein je voortdurend probeert wijs te maken dat het daar onveilig is. Maar net dat zelfvertrouwen kan onderweg soms behoorlijk wat klappen hebben gekregen.

Kijk niet eenzijdig naar jezelf als iemand die wegen noodgedwongen heeft moeten afsluiten. Kijk anders naar jezelf en alles verandert.

Vermijd dat je nog langer op die rotonde blijft!! Neem een afslag! Verlies geen kostbare tijd meer! Duld geen onrust meer in je hoofd! Maak weer energie vrij! 

 

Draai jij ook in rondjes?

Het zou geweldig zijn om jou snel te ontmoeten in een online matchgesprek!

 

 

Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Solo moeder worden: 5 twijfels die aandacht vragen!
Je bent je droompartner (nog) niet tegengekomen. Of je bent je droompartner verloren. Maar je wil wél graag moeder worden....
Lees meer...
Welke stapels zie jij écht liggen?
Kies je op voluit voor het moederschap of niet? Doe je het NU, op een andere manier dan je het...
Lees meer...
5 tekenen dat je nog niet voluit achter je keuze staat!
Je staat voor een moeilijke keuze in verband met je kinderwens: ga je resoluut kiezen voor je eigen verlangen?, ga...
Lees meer...