Welke stapels zie jij écht liggen?

Welke stapels zie jij écht liggen?

Kies je op voluit voor het moederschap of niet? Doe je het NU, op een andere manier dan je het ooit had gepland? Of wacht je nog verder af, in de hoop dat het uiteindelijk toch nog kan lopen volgens het oorspronkelijk geplande scenario? ‘Nu zonder partner’ versus ‘afwachten in de hoop dat het toch nog met een partner lukt’. Of:  ‘nu met eiceldonatie’ versus ‘verder met eigen eicellen in de hoop dat dit toch nog lukt’.

Het is een kwestie waarbij je serieus kan vastlopen in je eigen denken. De ene moment denk je: “yes, ik doé het!”. Het andere moment slaat de paniek weer compleet toe en denk je: “No way, ik lijk wel gék!” Herken je hem? De slinger die op en neer gaat? Behoorlijk zeeziek kan je ervan worden om er te blijven naar kijken. Dus hoe zorg je ervoor dat de slinger stilaan minder en minder uitslaat? Tot hij uiteindelijk stil komt te hangen?

Wat maakt dit toch zo moeilijk?

Denk aan 2 stapels met allemaal vellen papier. De voorste stapel is de stapel ‘angsten’. Daarachter ligt de stapel ‘verlangen’. Zie je ze liggen?

Misschien is jouw stapel ‘angsten’ heel groot en zie je de stapel ‘verlangen’ daarachter niet meer goed liggen. Of misschien is het net omgekeerd. In elk geval is de verhouding van de hoogte van die 2 stapels cruciaal in wat jij voélt in deze kwestie.

Over die verhouding wil ik het verder hebben, omdat ze zo cruciaal is. De vraag is: zie jij die 2 stapels wel in de juiste proporties?

Heeft je stapel ‘angsten’ écht dié hoogte?  Typisch  is dat er af en toe weer een nieuw vel op de stapel vliegt. Of dat een vel  bedolven wordt door allemaal andere vellen en daar dan maar onaangeraakt blijft liggen. Mogelijk ligt er heel wat ballast op je stapel. Of liggen er helemaal onderaan heel wat vellen papier waarvan je niet of nauwelijks beseft dat ze daar liggen, terwijl ze wel een belangrijke impact hebben op jouw gevoel.

En je stapel ‘verlangen’, hoe zit het daar mee? In hoeverre liggen alle papieren daar terecht? Welke illusies of irreële verwachtingen liggen er eventueel op die stapel? Of misschien durf je de stapel ‘verlangen’ net niet groot genoeg te maken, vanuit een soort van zelfbescherming?

Wat jij te doen hebt, is om te gaan kijken wat er allemaal op die 2 stapels ligt.  De bovenste vellen van je stapel, die ken je misschien al. Maar wat zit er onder die bovenste vellen?

Hoe verder je naar beneden gaat in je stapel, hoe meer verrassende dingen je gaat tegenkomen. Het zijn angsten en verlangens die ergens in je onderbewustzijn spelen.  Het zijn waarden, herinneringen, oude pijnen, dingen die je systemisch hebt meegekregen uit je gezin van herkomst enz. die je doorheen je leven hebt opgebouwd.

“Lees” heel aandachtig wat er op al die vellen papier staat. En vraag je af: klopt het (nog) wat hier allemaal staat? Moet ik dit vel op de stapel laten liggen of kan het in de prullenmand?

kinderwenscoach

Misschien kom je ook tot de ontdekking dat er nog vellen papier ontbreken. Belangrijke papieren die je misschien uit het oog was verloren.

Het doorploegen van die stapels is geen sinecure. De bovenste vellen: ça va nog!  Die ken je wel. Maar de onderste vellen, dat is een ander paar mouwen. Daar kijk je niet zo vaak en ook niet zo graag. Het is ook niet zo eenvoudig om er te geraken, want ons geniepige brein houdt ons daar vaak onbewust weg. Vanuit een soort van zelfbescherming. Alsof je brein zegt: “Blijf maar weg van die hoop sh** daaronder.”  En toch is het super belangrijk.

Het doorploegen van de stapels is een stukje van wat ik doe met jou tijdens onze ontmoetingsmomenten. Omdat het net zo moeilijk is om het alleen te doen. Het is zoals mijn zoon die zijn eigen huiswerk niet kan nakijken waar hij lang op heeft zitten zwoegen, want hij ziet gegarandeerd over dingen over, hoe erg hij ook zijn best doet.

Slaag je er niet in om voluit achter een keuze over je kinderwens te gaan staan? Kan je geen knoop doorhakken of voelt een gemaakte keuze nog altijd niet 100% goed?

Vraag dan een gratis matchgesprek aan, waarbij we kunnen praten over jouw worstelingen, jouw verwachtingen en hoe ik jou daar zou kunnen bij ondersteunen.

 

Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Hoe blij word jij van ‘plan B’?
Sta jij bij jouw kinderwens voor een stap die moeilijk aanvoelt? Of heb je een stap genomen, maar voelt die...
Lees meer...
Solo moeder worden: 5 twijfels die aandacht vragen!
Je bent je droompartner (nog) niet tegengekomen. Of je bent je droompartner verloren. Maar je wil wél graag moeder worden....
Lees meer...
Wat jij nu moet doen voor je toekomstige kind
Ze tellen allemaal mee. Ze zijn allemaal belangrijk. Je droomkindje, het kindje zoals jij het altijd 'gepland' had. Dat er...
Lees meer...