Welke stapels zie jij écht liggen?

Welke stapels zie jij écht liggen?

Kies je op korte termijn voluit voor het moederschap of niet? Doe je het NU, op een andere manier dan je het ooit had gepland? Of wacht je nog verder af, in de hoop dat het uiteindelijk toch nog kan lopen volgens het oorspronkelijk geplande scenario? ‘Nu zonder partner’ versus ‘afwachten in de hoop dat het toch nog met een partner lukt’. Misschien ook: ‘nu met eiceldonatie’ versus ‘verder met eigen eicellen in de hoop dat dit toch nog lukt’.

Het is een kwestie waarbij je serieus kan vastlopen in je eigen denken. De ene moment denk je: “yes, ik doé het!”. Het andere moment slaat de paniek weer compleet toe en denk je: “No way, ik lijk wel gék!” Herken je hem? De slinger die op en neer gaat? Behoorlijk zeeziek kan je ervan worden om er te blijven naar kijken. Dus hoe zorg je ervoor dat de slinger stilaan minder en minder uitslaat? Tot hij uiteindelijk stil komt te hangen?

Ik leg je even verder uit wat dit keuzeproces onder meer zo moeilijk maakt.

Vergelijk het met 2 stapels met allemaal vellen papier. De voorste stapel is de stapel ‘angsten’. Daarachter ligt de stapel ‘verlangen’. Zie je ze liggen?

Op de voorste stapel ‘angsten’ liggen allemaal vellen papier met daarop je angsten (dat had je al door wellicht), twijfels, barrières. Het zijn de items die bewust en onbewust spelen als je één van die paniekmomentjes krijgt (“no way…”) en die ook meer permanent weerstand kunnen bieden bij het doorhakken van een knoop bij je kinderwens. Ze wringen tegen, zeg maar.

Op de achterste stapel ‘verlangen’ liggen dan weer de papieren waarop je wensen staan. Wat wens je eigenlijk preciés als je een kinderwens hebt?  Een kinderwens is niet één wens, het is een verzameling wensen. Dus wat associeer je precies met ‘moeder worden’? Wat hoop je dat een kind je brengt?  De vraag lijkt op het eerste zicht véél makkelijker dan ze werkelijk is. En nochtans is het een héél belangrijke vraag in jouw keuzeproces.

Bon, dus daar liggen jouw 2 stapels. Misschien is jouw stapel ‘angsten’ heel groot en zie je de stapel ‘verlangen’ daarachter niet meer goed liggen. Of misschien is het net omgekeerd. In elk geval is de verhouding van de hoogte van die 2 stapels cruciaal in wat jij voélt in deze kwestie.

Over die verhouding wil ik het verder hebben, omdat ze zo cruciaal is. De vraag is: zie jij die 2 stapels wel in de juiste proporties?

Heeft je stapel ‘angsten’ écht dié hoogte? Wellicht ben je al heel lang aan het cirkeltjesdenken. Typisch daarbij is dat er dan af en toe weer een nieuw vel op de stapel vliegt. Of dat een vel  bedolven wordt door allemaal andere vellen en daar dan maar onaangeraakt blijft liggen. Mogelijk ligt er heel wat ballast op je stapel. Of liggen er helemaal onderaan heel wat vellen papier waarvan je niet of nauwelijks beseft dat ze daar liggen, terwijl ze wel een belangrijke impact hebben op jouw gevoel.

En je stapel ‘verlangen’, hoe zit het daar mee? In hoeverre liggen alle papieren daar terecht? Welke illusies of irreële verwachtingen liggen er eventueel op die stapel? Of misschien durf je de stapel ‘verlangen’ net niet groot genoeg te maken, vanuit een soort van zelfbescherming?

Wat jij te doen hebt, is om te gaan kijken wat er allemaal op die 2 stapels ligt. Ook weer gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat besef ik. De bovenste vellen van je stapel, die ken je misschien al. Maar wat zit er onder die bovenste vellen? Welke twijfels zitten er onder de twijfels? Laagje op laagje.

Hoe verder je naar beneden gaat in je stapel, hoe meer verrassende dingen je gaat tegenkomen. Het zijn angsten die ergens in je onderbewustzijn spelen.  Het zijn waarden, herinneringen, oude pijnen, dingen die je systemisch hebt meegekregen uit je gezin van herkomst enz. die je doorheen je leven hebt opgebouwd. “Lees” heel aandachtig wat er op al die vellen papier staat. En vraag je af: klopt het (nog) wat hier allemaal staat? Moet ik dit vel op de stapel laten liggen of kan het in de prullenmand?

kinderwenscoach

Misschien kom je ook tot de ontdekking dat er nog vellen papier ontbreken op één of allebei de stapels. Belangrijke papieren die je misschien uit het oog was verloren. Die moeten dan bij op de stapel.

Alleen op deze manier kan je weten: hoe hoog is mijn stapel ‘angsten’ echt? En hoe hoog is mijn stapel ‘verlangens’ echt? En wat zie je dan? Zie je je stapel verlangen nu liggen achter de stapel angsten of net niet meer?

Het doorploegen van die stapels is geen sinecure. De bovenste vellen: ça va nog!  Die ken je wel. Maar de onderste vellen, dat is een ander paar mouwen. Daar kijk je niet zo vaak en ook niet zo graag. Het is ook niet zo eenvoudig om er te geraken, want ons geniepige brein houdt ons daar vaak onbewust weg. Vanuit een soort van zelfbescherming. Alsof je brein zegt: “Blijf maar weg van die hoop sh** daaronder.”  En toch is het super belangrijk om er te gaan kijken.

 

Het doorploegen van de stapels is wat ik doe met jou tijdens onze 1-1 sessies. Omdat het net zo moeilijk is om het alleen te doen:

Ten eerste omdat die stapels papier al zo lang vlak voor je neus liggen, je hebt er al zo lang naar gekeken, je hebt er vol vertwijfeling vellen opgelegd en misschien weer afgehaald. Logisch dat je op de duur zélf niet meer de ware hoogte van die stapels kan inschatten. En dat je gewoon niet meer weer wéét of je nu vooral angsten ziet liggen of vooral verlangen. Je hebt dan iemand nodig die met je meekijkt. Het is zoals mijn zoon die zijn eigen huiswerk niet kan nakijken waar hij lang op heeft zitten zwoegen, want hij ziet gegarandeerd over dingen over, hoe erg hij ook zijn best doet.

Ten tweede omwille van het mechanisme dat ik hierboven aanhaalde: je brein gaat je vanuit een soort van zelfverdedigingsmechanisme systematisch proberen weg te houden van de onderste helft van de stapel. De zaken uit je onderbewustzijn geven zich niet zomaar prijs. Als coach zet ik werkvormen in die je daarbij helpen. Die je ineens een paar lagen naar onder in de stapels kunnen doen zakken.

Na deze stap zijn we er nog niet maar ga je vaak al merken: ola, ik zie de stapel ‘verlangen’ plots weer achter de stapel ‘angsten’ liggen! Wouw. Of misschien merk je net dat je stapel ‘verlangen’ minder zichtbaar is geworden omdat je hem te groot had gemaakt. Alleszins zeer verhelderend merk ik bij elke klant weer.

 

Slaag je er niet in om voluit achter een keuze over je kinderwens te gaan staan? Kan je geen knoop doorhakken of voelt een gemaakte keuze nog altijd niet 100% goed? Wil je echt heel graag eindelijk uit je cirkeltjesdenken breken?  Vraag dan een gratis matchgesprek aan, waarbij we kunnen praten over jouw worstelingen, jouw verwachtingen en hoe ik jou daar zou kunnen bij ondersteunen.

 

Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Berichten

Hoe blij word jij van ‘plan B’?
Sta jij bij jouw moederschapswens voor een stap die moeilijk aanvoelt? Of heb je een stap genomen, maar voelt die...
Lees meer...
Solo moeder worden: 5 twijfels die aandacht vragen!
Je bent je droompartner (nog) niet tegengekomen. Of je relatie is geëindigd. Maar je wil wél graag moeder worden. En...
Lees meer...
Wat jij nu moet doen voor je toekomstige kind.
Ze tellen allemaal mee. Ze zijn allemaal belangrijk. Je droomkindje, het kindje zoals jij het altijd 'gepland' had. Dat er...
Lees meer...