Van zodra er een donor (of donoren) in je kinderwensverhaal komt, komt er meestal ook al snel een volgende kwestie naar boven. In hoeverre zal de donor bekend zijn voor jou en je kind? Welke keuze maak je daarin? Welke keuzes héb je?
Ik zie klanten die gaan voor de anonieme versie van een donor. Er zijn er die een bekende donor in gedachten hebben. Of zich afvragen of een bekende donor een haalbare piste is. Er zijn ook klanten die zich afvragen of een ‘open profiel donor’- waarvan het kind de identiteit kan achterhalen op een bepaalde leeftijd- toch geen optie is.
De Belgische wet op de medisch begeleide voortplanting voorziet momenteel enkel de eerste twee vormen. Er bestaan ‘achterpoortjes’, via het buitenland. Maar in de praktijk, in de Belgische fertiliteitscentra, is anonieme donatie nog veelal de standaard. Maar wat VOELT voor JOU als de beste keuze? Sta daar vooral voldoende bij stil! Geef deze vraag voldoende ruimte.
Welke plek gaat de donor innemen in jullie verhaal? Dat is een belangrijke vraag om mee te beginnen. Ik denk dan niet alleen aan de fysieke plek (alhoewel dat soms ook speelt), maar ook in de eerste plaats al aan de gevoelsmatige plek. Welke rol gaat de donor spelen in jullie verhaal? Hoe zie jij die donor, welke betekenis geef je de donor? (een medische bijdrage, een persoon, een vriendschap, een ouderfiguur,…) Welk gevoel roept de donor bij jou op? (bedreigend, geruststellend, dankbaarheid,…) Hoe dicht wil je dat de donor komt? Die vragen moet je natuurlijk beantwoorden zowel vanuit jouw standpunt, als vanuit het standpunt van je kind. Dat laatste is- uiteraard- cruciaal.
Belangrijk om te beseffen is dat de donor er altijd IS in het verhaal. Zelfs al is de donor anoniem, dan nog IS de donor er.
De donor behoort onmiskenbaar tot het verhaal/ het systeem van je kind. Maar ook jij bent via het leven, via jouw kind, levenslang verbonden met de donor. Al is het misschien niet fysiek. Je kan de donor nooit zomaar buiten het verhaal zetten. Je kan wel doen ALSOF de donor buiten het verhaal staat. Maar hoe meer je dat wegdrukt, hoe meer spanning er kan ontstaan en hoe meer aanwezig het daardoor wordt.
Dus waar en op welke manier ga jij die anonieme donor dan een plek geven in het verhaal? Hoe ga je dat concreet invullen? Wat ga je bijvoorbeeld vertellen aan je kind, aan anderen? Hoe ga je dat doen? Wanneer ga je dat doen? Wat als je kind toch op zoek wil naar de donor? Hoe reageer je dan en wat zijn de mogelijkheden waarmee je je kind kan ondersteunen? Het zijn geen eenvoudige vragen- en dus veel comfortabeler om ‘nog effe’ te negeren- maar ga nooit voor die keuze ZONDER dit voor jezelf HELDER te krijgen!
Ook bij een bekende donor spelen diezelfde vragen. Je gaat met die bekende donor een verbintenis aan die een leven lang meegaat. Hoe je het ook draait of keert. En doorheen dat hele leven kunnen mensen van visie en gedachten veranderen. Vraag jezelf dus af waarover je allemaal duidelijke afspraken moet maken. Bepaal wat jouw verwachtingen én jouw grenzen zijn. Vanuit jouw standpunt en dat van jouw kind. Doordenk en doorvoel hoe jij dat ziet: bij de conceptie, de zwangerschap, de geboorte, de betrokkenheid van de donor (en diens familie) in het leven van het kind, jullie relatie onderling, enz. enz. enz. Ga ook hier niet over één nacht ijs.
Er zijn 1001 VRAGEN (bij benadering 😉 ) die je jezelf moet stellen.
Wil je de optie open profiel donor voor de toekomst overwegen, dan moet je jezelf een combinatie van bovenstaande vragen stellen.
Besef hierbij dat er (ook) hier geen garantie is dat de donor binnen X jaar effectief een plek wil innemen in het verhaal. Hoe ga je om met die onzekerheid?
Als alleenstaande vrouw, die via een spermadonor haar kinderwens overweegt te vervullen, is er een extra dimensie: er is een lege vaderplek en (momenteel) een lege partnerplek in je verhaal. Mogelijk voel jij dat als een groot gat in je ideaalplaatje. Geef die plek ook voldoende aandacht in relatie tot de donor, zeker als hij bekend is. Hoe dicht wil je dat hij bij die plek komt?
In mijn 1:1 coachingprogramma help ik jou om voluit achter jouw keuze te gaan staan. De keuze over het profiel van de donor kan daar een belangrijk onderdeel van vormen.
Voel je dat je je keuze nu eindelijk helder wil krijgen? Plan dan jouw gratis matchgesprek in.
Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.