Gaat mijn toekomstige kind écht naar die donor zoeken?

Gaat mijn toekomstige kind écht naar die donor zoeken?

“Gaat mijn toekomstige kind écht naar die donor zoeken? Denk je dat echt, Viki? “

Ik hoor haar stem een beetje kraken en ze slikt. Haar ogen spert ze nu wat wijder open.

Klant F. (46) overweegt om zwanger te worden via eiceldonatie.

“Ik kan me niet inbeelden dat ik mij later ga afvragen wie die donor precies is, laat staan dat ik die ga willen zoeken.”, vertrouwde ze me net toe.

Ik vroeg haar vervolgens om eens even vanuit het perspectief van haar kind te kijken: in hoeverre dacht ze dat hij/ zij op zoek zou willen gaan?

Ik merk aan haar reactie dat die vraag haar overvalt.

 

Gaat haar toekomstige kind ooit zoeken naar de donor? Op deze vraag kan ik haar maar één waarheidsgetrouw antwoord geven: “We weten het niet…”

Misschien is haar kind later mateloos geïnteresseerd in die donor. Misschien laat de donor het kind stoïcijns koud. Who knows.

Maar de kans dat er een zekere mate van nieuwsgierigheid is, is natuurlijk reëel. Let’s face this.

“Ja maar, Viki, ik ga dit wel vroeg vertellen aan mijn kind hoor. Zodat hij of zij er geen problemen mee heeft.”

Helemaal top, op die manier kan je kind het donorstuk van meet af aan en stap voor stap integreren in zijn/ haar identiteit.

Maar- en dit wordt wel eens onderbelicht of zelfs verkeerd voorgesteld- zelfs als je het vroeg vertelt, betekent dit niét dat je kind sowieso nooit interesse ontwikkelt voor de donor en nooit op zoek wil gaan.

 

Hoe ga je met deze onzekerheid om in deze fase van je beslissingsproces over je kinderwens?

Ik som graag 5 aandachtpunten voor je op:

 

1.Elastiekje 

Hoe stevig sta jij als toekomstige ouder in deze beslissing om via een donor(en) een kind te krijgen? Hoe voélt het voor jou? Kijk al je eventuele verdriet en twijfels recht in de ogen.

Als jij de donor- bewust of onbewust- ‘wegduwt’, ontstaat er spanning (denk aan een elastiekje dat je tussen 2 vingers houdt, hoe verder je je vingers van elkaar brengt, hoe meer spanning er ontstaat in het elastiekje).

Kinderen zijn bijzonder intuïtief en voelen die spanning, die vervolgens een averechts effect kan initiëren: net méér focus op het donorstuk.

 

2. Regie

Ga je voor een anonieme donor, een identificeerbare donor of een bekende donor? Durf hierin zelf te doorvoelen en de regie te nemen en niet klakkeloos te volgen wat je fertiliteitskliniek je voorschotelt. Kijk eventueel over de landsgrenzen naar opties.

Kies je voor anoniem, bedenk dan dat er internationaal ook fertiliteitsklinieken zijn waar je toch niet identificeerbare informatie over de donor kan krijgen (bv. nationaliteit, studies/ beroep,…).

Kies je voor identificeerbaar, laat je dan heel concreet informeren over wanneer en hoe je kind welke informatie kan achterhalen en de donor kan contacteren.

 

3. Wat als niet? 

“Ja maar, Viki, wat als mijn kind uiteindelijk die donor toch niet wil zoeken? Dan zit ik daar met die identificeerbare donor.”

Je kind- en niet jij als ouder trouwens- KAN de identiteit van de donor opvragen maar MOET dit niet doen. Je houdt de optie gewoon open.

 

4. Centimorgans en zo

 Wat is er mogelijk mocht je kind ooit op zoek willen gaan naar de donor?  Vorm jezelf daar als toekomstige ouder een concreet beeld van (ja, nu al, het is deel van je beslissingsproces).

Er is een ongelooflijke evolutie aan gang inzake bijvoorbeeld DNA- databanken, nationaal en internationaal. Een aparte wereld van centimorgans (eenheid voor de graad van genetische verwantschap) en matches. Welke kansen biedt dit? Welke valkuilen zijn er? Welke impact zal dit hebben naar de toekomst van donorconceptie?

Je kan je kind dan later laten voelen dat je die kennis hebt én dat hij/ zij op jouw volledige support kan rekenen. Zie punt 1: haal de lading eraf.

 

5. De donor is de donor

Bedenk altijd dat een eventuele zoektocht van je kind naar de donor- belangrijk!-  géén afwijzing is van jou als ouder.  Beschouw het als gezonde interesse. En verder: de donor is de donor, jij bent de ouder.

 

Stevig staan in je ja/ nee beslissing om via een donor (of 2 donoren) een kind te krijgen. Donorprofiel, land en fertiliteitskliniek kiezen. Het vertelproces. De mogelijkheden omtrent het zoekproces… Jouw beslissingsproces kent veel vele lagen, is complex én vergt dus tijd. Tijd die je niet hebt. Omdat je biologische klok ontploft. Omdat je een drukbezette vrouw bent.

Wat jij wil, is een expert die 1:1 met jou meeloopt in al deze lagen, je ontzorgt en je kostbare tijd en energie oplevert.  Goed nieuws, binnenkort kan jij zo iemand aan je zijde hebben: moi!

Zit je intussen al in een fertiliteitstraject, ben je al zwanger of al moeder maar struggle je nog? Dan ben je natuurlijk ook welkom.

Graag kennismaken? Vraag dan een gratis online matchgesprek aan en dan spreken we elkaar snel.

 

Yes! Talk soon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

“Ik wil geen anonieme donor.” … en nu?
Overweeg jij  om voor een kindje te gaan via eiceldonatie en/of spermadonatie? Die keuze is "BIG"!  Er spelen een heleboel...
Lees meer...
Dé waarheid over donorconceptie
Augustus '22. Een zonnige, warme (tikkeltje  bloedhete eigenlijk) dag op Kreta. Een zandstrandje aan een azuurblauw  baaitje. Een knalgele strandstoel....
Lees meer...
En dan schuift het doek open
Plots zie ik het weer haarscherp voor mij: mijn moeder en ik, toen nog een kind van pakweg 7 jaar,...
Lees meer...