Wie is bij draagmoederschap in België bij de geboorte de juridische moeder: de draagmoeder of de wensmoeder?

Wie is bij draagmoederschap in België bij de geboorte de juridische moeder: de draagmoeder of de wensmoeder?

In België is de draagmoeder  bij de geboorte de juridisch moeder. De draagmoeder is bij de geboorte altijd de juridische moeder, of ze ook genetisch verwant is met het kind of niet ( laagtechnologisch versus hoogtechnologisch draagmoederschap).

Dat het de draagmoeder, en niét de wensmoeder,  is die in eerste instantie de juridische moeder wordt, volgt uit het Burgerlijke wetboek.  Want, het Burgerlijk wetboek zegt dat de vrouw die bevalt van het kind, de juridische moeder is.   Dit  “Mater semper certa est”– principe  (oftewel  “de moeder is altijd bekend”) is in België absoluut.  Bijgevolg zal men de naam van de draagmoeder als juridische moeder in de geboorteakte vermelden.

Het afstammingsrecht uit het Belgische Burgerlijk wetboek is m.a.w. niet aangepast aan het draagmoederschap. Er is in België namelijk geen wet die draagmoederschap regelt en, onder bepaalde voorwaarden, de afstammingsregels  uit het burgerlijk wetboek corrigeert in het voordeel van de wensouders.  De niet aangepaste afstammingsregels vormen één van de belangrijkste juridische problemen bij draagmoederschap.

Wensouders moeten daarom het kind adopteren na de geboorte om de juridische ouders te worden. De draagmoeder moet, als juridische moeder,  instemmen met deze adoptie. Doordat de draagmoeder in eerste instantie altijd de juridische moeder is,  bevindt ze zich in machtige positie. In de praktijk blijken gelukkig vrij weinig problemen te ontstaan. Dit heeft wellicht te maken met de strenge screening en begeleiding bij medisch begeleid draagmoederschap.

Als de optie draagmoederschap je pad kruist, sta je voor een complexe keuze.  In mijn individuele begeleidingsprogramma rond moederschapswens werken we onder meer rond dergelijke complexe keuzes.

Mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens?’ helpt je ook al een eerste stapje op weg.

draagmoeder juridische moeder

 

Download hier je gratis reflectieboek.

Deel dit bericht: