FAQ- Wat is de leeftijdsgrens om eiceldonor te worden in België?

FAQ- Wat is de leeftijdsgrens om eiceldonor te worden in België?

De Belgische wet op de medisch begeleide voorplanting legt geen specifieke wettelijke leeftijdsgrens op om eiceldonor te mogen zijn.

Deze wet spreekt in het algemeen over volgende IVF- leeftijdsgrenzen om een eicelpunctie met mogen ondergaan:

  • Minimum: meerderjarig zijn (=vanaf de dag van de 18de verjaardag)
  • Maximum: 45 jaar oud zijn (= tot de dag voor de 46ste verjaardag)

Deze leeftijdsgrenzen gelden natuurlijk ook voor eiceldonoren.

In de praktijk gaan fertiliteitscentra een eigen beleid voeren over de maximum leeftijdsgrens voor eiceldonoren. Want om de slaagkansen te verhogen, gaan de fertiliteitscentra logischerwijs jongere eiceldonoren verkiezen.

Deze maximale leeftijdsgrens kan in de praktijk licht variëren van fertiliteitscentrum tot fertiliteitscentrum, maar meestal bedraagt die in België ca. 36 jaar. Informeer je goed bij één of meerdere fertiliteitscentra over hun leeftijdgrens voor eiceldonoren.

Let wel, de ene eiceldonor heeft op een bepaalde leeftijd wellicht een nog gunstigere eicelreserve  dan een andere  eiceldonor op diezelfde leeftijd (vooral vanaf de leeftijd van 35 jaar kan dat sterk beginnen variëren). Daarom zal men bij de screening van de eiceldonor ongetwijfeld ook een aantal testen doen die de eicelvoorraad meten. De “biologische leeftijd” is namelijk  belangrijker dan de “kalenderleeftijd”.

Vraag je arts of fertiliteitscentrum zeker om meer info.

 

In mijn premium programma begeleid ik gedreven vrouwen die in hun race tegen de biologische klok te maken krijgen met sperma- en/of eiceldonatie.

Elke week houd ik graag ruimte vrij in mijn agenda om 2 oprecht geïnteresseerde dames te spreken in een gratis matchgesprek: waar struggle jij mee?, wat is jouw grote verlangen?, hoe zou ik jou daar bij kunnen helpen?

Spreek ik jou binnenkort?

 

Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.

Deel dit bericht: