Wat is de leeftijdsgrens om eiceldonor te worden?

Wat is de leeftijdsgrens om eiceldonor te worden?

De Belgische wet op de medisch begeleide voorplanting legt geen specifieke wettelijke leeftijdsgrens op om eiceldonor te mogen zijn.

Deze wet spreekt in het algemeen over volgende IVF- leeftijdsgrenzen om een eicelpunctie met mogen ondergaan:

  • Minimum: meerderjarig zijn (=vanaf de dag van de 18de verjaardag)
  • Maximum: 45 jaar oud zijn (= tot de dag voor de 46ste verjaardag)

Deze leeftijdsgrenzen gelden natuurlijk ook voor eiceldonoren.

In de praktijk gaan fertiliteitscentra een eigen beleid voeren over de maximum leeftijdsgrens voor eiceldonoren. Want om de slaagkansen te verhogen, gaan de fertiliteitscentra logischerwijs jongere eiceldonoren verkiezen.

Deze maximale leeftijdsgrens kan in de praktijk licht variëren van fertiliteitscentrum tot fertiliteitscentrum, maar meestal bedraagt die ca. 36 jaar. Informeer je goed bij één of meerdere fertiliteitscentra over hun leeftijdgrens voor eiceldonoren.

Let wel, de ene potentiële eiceldonor heeft op een bepaalde leeftijd wellicht een nog gunstigere eicelreserve  dan een andere potentiële eiceldonor op diezelfde leeftijd (vooral vanaf de leeftijd van 35 jaar kan dat sterk beginnen variëren). Daarom zal men bij de screening van de eiceldonor ongetwijfeld ook een aantal testen doen die de eicelvoorraad meten. De “biologische leeftijd” is namelijk  belangrijker dan de “kalenderleeftijd”.

Vraag je arts of fertiliteitscentrum zo nodig om meer info.

Hoe ga jij het volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen? … Ik heb er een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, over geschreven. Download het gratis!

eiceldonor leeftijd

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

Deel dit bericht: