Kan een bekende spermadonor in België het vaderschap opeisen?

Kan een bekende spermadonor in België het vaderschap opeisen?

De wetgever in België trekt nog steeds -ondanks vele ethische discussies- de kaart van anonieme spermadonoren. Het blijft ook in de praktijk de norm in de Belgische fertiliteitscentra.

Toch laat de Belgische wet op de medische begeleide voortplanting ook de mogelijkheid open om te kiezen voor een bekende spermadonor, mits voorafgaand akkoord tussen wensouder(s) en donor. Bepaalde Belgische fertiliteitscentra (niet allemaal) laten deze optie inderdaad open.

Wat betekent het nu juridisch als men kiest voor een bekende spermadonor? Kan deze bekende spermadonor dan bijvoorbeeld ooit het vaderschap opeisen?

De Belgische wet op de medisch begeleide voortplanting zegt dat vanaf de inseminatie met zaadcellen van een  spermadonor de afstammingsregels zoals bepaald in het Burgerlijk Wetboek in het voordeel spelen van de wensouder(s) die de zaadcellen ontvangen heeft (hebben).

Wat betekent dit? Wel, het burgerlijk wetboek regelt normaal het afstammingsrecht.  De afstammingsregels van het burgerlijk wetboek beschouwen de genetische vader als de wettelijke vader. De wet op de medisch begeleide voortplanting heeft die regels opzij geschoven ten voordele van de wensouder(s), die met deze vruchtbaarheidsbehandeling instemde (n) in een overeenkomst met het fertiliteitscentrum.  Een bekende spermadonor kan hierdoor het vaderschap niet opeisen. Omgekeerd kunnen de kinderen die voortkomen uit een vruchtbaarheidsbehandeling met een bekende spermadonor in dat  geval ook bijvoorbeeld geen erfenis eisen.

Een ander verhaal  is het in België wanneer je kiest voor de samenwerking met een bekende spermadonor, zonder overeenkomst  met een fertiliteitskliniek!

 

Heb jij beslist dat je voluit voor het moederschap wil gaan als “single-mom-to-be”? Mijn complimenten voor jouw moedige beslissing! En wil je je weg naar het moederschap nu in een stroomversnelling brengen?   Ik help jou graag je eigen weg zoeken in het wereldje van de kinderwens met mijn persoonlijke coachingpakket ‘in een stroomversnelling’. Zodat het echt goed gaat voelen. En zodat je tijd wint.  Ik heb het er graag met jou over in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

 

Deel dit bericht: