Embryodonatie: mag men in België kiezen aan wie men “overtallige” (overgebleven) embryo’s” uit een IVF-behandeling doneert of mag dit enkel anoniem gebeuren?

Embryodonatie: mag men in België kiezen aan wie men “overtallige” (overgebleven) embryo’s” uit een IVF-behandeling doneert of mag dit enkel anoniem gebeuren?

Stel dat er na een vruchtbaarheidsbehandeling een aantal embryo’s overblijven  (de Belgische wet op de medisch begeleide voortplanting gebruikt de -nogal respectloze- term “ overtallige” embryo’s).  Je eigen kinderwens is vervuld. En stel dat je kiest voor de optie donatie.  Mag je dan kiezen aan wie je deze “overtallige”/ overgebleven embryo’s doneert -een gekend koppel of een koppel dat je zelf uitkiest- of moet deze embryodonatie volledig anoniem blijven?

De Belgische wet op de medisch begeleide voortplanting is op dit punt resoluut: de donatie van overtallige embryo’s gebeurt anoniem. Niet–anonieme donatie van overtallige embryo’s is nooit toegelaten.  Als embryodonor mag je dus niét zelf kiezen aan wie je de overgebleven embryo’s schenkt. En omgekeerd mag de ontvanger van gedoneerde embryo’s niét zelf kiezen van wie de gedoneerde embryo’s afkomstig zijn.

Dit is best opmerkelijk omdat de wetgeving die mogelijkheid van niet–anonieme donatie wél openlaat voor het doneren van eicellen of zaadcellen, mits voorafgaand akkoord tussen donor en wensouder(s).  Denk aan het cliché voorbeeld van de vrouw die ervoor kiest om eicellen te doneren aan haar zus. Diezelfde vrouw mag er dus niet voor kiezen om eventuele overgebleven embryo’s uit een eigen IVF-behandeling te doneren aan haar zus. Waarom dat verschil?…

De wetgever heeft blijkbaar geoordeeld dat overgebleven embryo’s meer vatbaar zijn voor commercialisering en heeft dat kost wat kost willen vermijden. De wetgever was bezorgd over het feit dat deze embryo’s het voorwerp zouden gaan uitmaken van afspraken, onder meer financieel. En heeft daarom énkel anonieme donatie van die embryo’s toegelaten. Achter de vermelding in de wet dat de donatie van overtallige embryo’s anoniem gebeurt, zegt de wet dan ook nog eens letterlijk dat “de handel in menselijk embryo’s verboden is”.

Over de vraag hoeveel embryo’s je laat terugplaatsen bij een IVF- behandeling, vind je trouwens een apart FAQ-item in de categorie “Vruchtbaarheidsbehandelingen” van deze lijst met de meest gestelde vragen.

Vraag bijkomende info over dit onderwerp in je fertiliteitscentrum.

Zit jij nog in een fertiliteitstraject en wil je zo veel mogelijk cruciale informatie halen uit het volgende gesprek met je arts? Hoe ga je dat aanpakken?… Ik heb er een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, over geschreven om je helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

embryodonatie overtallige embryo's

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

 

Deel dit bericht: