Geuren uit de vrouwenlijn

Geuren uit de vrouwenlijn

Mijn moeder stopte mij een stuk zeep in mijn handen. De wikkel errond was echt vintage. “Jabon Maya” stond er in knalrode letters op, samen met een sierlijke tekening van een Spaanse Flamencodanseres. Prachtig. Ik herkende de zeep meteen. Mijn grootmoeder, mijn moeder’s moeder, gebruikte ze altijd.

Ik keek verbaasd naar mijn handen. “Waarom geef je me dit?”, vroeg ik. “Ach, ik vond ze bij het oprommelen. Ze is nog van bomma. Bewaar jij ze maar ergens.”, antwoordde ze iets te nonchalant, met een wuivend handgebaar. Mijn moeder was al weken obsessief haar huis aan het opruimen trouwens, ik begreep het niet goed (of wou het alleszins niet begrijpen).

Ik legde het stuk zeep zorgvuldig in mijn badkamerkastje, niet goed wetende wat ik er anders mee moest. Daar bleef het maandenlang onaangeroerd liggen en het verdween uit mijn gedachten.

Amper een half jaar later stierf mijn moeder onverwacht. Kort na haar dood zag ik in mijn ouderlijk huis haar parfumfles staan. Ik nam ze mee naar huis en wachtte een rustig moment af. Dan schroefde ik de dop heel voorzichtig van de fles en snoof langzaam de bekende geur op. De tranen prikten al snel in mijn ogen. Ondanks de complexe en soms beladen relatie die mijn moeder en ik hadden, ondanks de verwijten die ik mijn moeder vaak had gemaakt… kon ik op dat moment alleen maar immense liefde voelen…

Op dat moment- met mijn moeder ’s fles parfum onder mijn neus gedrukt- kwamen de beelden plots. Ik kon het zo voor mij zien. Hoe mijn moeder het stuk Maya- zeep van haar moeder tig keren tegen haar neus had gehouden, de bekende geur had geroken en de tranen had voelen komen. Ondanks de ingewikkelde relatie en de regelmatige wrijvingen tussen mijn moeder en haar moeder had ze op die momenten zonder enige twijfel ook maar alleen liefde gevoeld.

Mijn moeder had mij dit stuk zeep van haar moeder, dat doorheen de jaren zo belangrijk voor haar geweest begreep ik nu, aan haar dochter gegeven zodat het niet achteloos zou verdwijnen als zij er niet meer zou zijn. Het kreeg plots een hele andere betekenis. Ik had eerder een speciaal plekje gecreëerd ter herinnering van mijn moeder. Nu haalde ik de zeep van mijn grootmoeder uit mijn badkamerkastje en legde het naast de parfumfles van mijn moeder neer.

Af en toe houd ik de parfum en de zeep  tegen mijn neus. Ze staan voor een belangrijk stuk van mijn vrouwenlijn. De lijn vrouwen, generatie op generatie, die achter mij staan in mijn familiesysteem en die mee bepalen hoe ik mijn leven leid. De vrouwenlijn waar ik mij lang tegen heb afgezet om redenen die ik zelf niet volledig vat. De vrouwenlijn waar ik stiekem kwaad op was toen bleek dat ik moeilijk kinderen zou kunnen krijgen (want dit was duidelijk een patroon langs moederskant van mijn familie). De vrouwenlijn die ik beëindigde doordat ik 2 zonen kreeg (en daar heel blij mee was). De vrouwenlijn achter me waarmee ik mij te verbinden heb…

 

Bij ongelooflijk veel van mijn klanten (bijna allemaal eigenlijk!) voel ik het ook overduidelijk: de aanzienlijke spanning in de relatie met hun moeder. Soms heel uitgesproken. Soms onderhuids maar minstens even heftig. En bij uitbreiding ook tussen de moeder en de grootmoeder, zo blijkt vaak uit de familieopstelling die we doen.

Mijn klanten zijn meestal vrouwen die professioneel presteren op hoog niveau. Dat lukt hun heel aardig dankzij – zonder in clichés te willen vervallen- hun daadkracht, doelgerichtheid, analystische vermogen, gedrevenheid en ongeduld,… Eigenschappen die ze onder meer danken aan hun binding met eerder de mannen- als de vrouwenlijn in hun familiesysteem.

In familiesystemen waar spanning is doorgegeven van moeder op moeder doorheen generaties, hebben deze fantastische vrouwen nu stuk voor stuk één groot onvervuld verlangen… moeder worden! Bijzonder toch.

De kracht, en tegelijk kwetsbaarheid, om moeder te worden, krijg je van je moeder…

Wat doet dit met jou?

 

In mijn 1:1 coachingprogramma zit onder meer deze insteek vanuit je familiesysteem. De familieopstelling die we doen, brengt niet zelden een ongelooflijke shift teweeg in het proces rond moeder worden.

Voel je dat dit jou op één of andere manier intrigeert?  Misschien is het dan een goed idee om een gratis online matchgesprek aan te vragen, dan spreek ik jou er graag binnenkort over.

Ik zie een gratis online matchgesprek helemaal zitten!

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

De mythe van de succesvolle vrouw zonder kind
"Iedereen denkt dat het een bewuste keuze is dat ik geen kinderen heb." Dat vertelt  Romi* (41). Als rechter gaat het...
Lees meer...
Wat mijn fascinatie voor deze Netflix- serie te maken heeft met jouw kinderwens
Ik ben verzot op de Netflix- serie “The Crown”, de hoogstaande dramaserie over de Britse Royal Family. Ik houd van...
Lees meer...
Wat maakt de kinderwens van een 40+- vrouw zo specifiek?
De kinderwens van een 40+- vrouw, is totaal niet te vergelijken met de kinderwens van een vrouw die pakweg 10...
Lees meer...