Hoe herkenbaar is het verdriet van de minister?

Hoe herkenbaar is het verdriet van de minister?

“Ik heb er niet voor gekozen om geen kinderen te krijgen, een groot verdriet” blokletterden enkele kranten onlangs. Het is een uitspraak van Belgisch Minister van Buitenlandse Zaken Annelies Verlinden.

In een TV- interiew met Jani Kazaltzis (you love him or you hate him, I loooove zijn geklepper 😉) vertelde ze over haar drukke leven en de dingen die ze aan de kant had moeten schuiven voor haar carrière.

Minister Verlinden heeft op haar 44ste geen kinderen. Open en kwetsbaar onthulde ze: “Dat is geen keuze. Maar dat is hoe het leven loopt.”
Die uitspraak vat het krachtig samen. Veel te makkelijk gaat men ervan uit dat professioneel succesvolle vrouwen heel bewust kiezen voor een “kindvrij leven” en daar perfect gelukkig mee zijn.

Niet is minder waar. Onderzoek wijst uit dat hoe succesvoller je bent als vrouw, hoe groter de kans is dat je ongewénst kinderloos bent tegen de tijd dat je midlife bent.

Ook mijn klanten zijn hiervan het levende bewijs. Ze zijn leidinggevenden, topambtenaren, expats, hebben een medisch of juridisch beroep,… Ze zijn 40+ en hebben hun leven mooi voor mekaar. Toch voelen ze een groot gemis: een kind, of een volgend kind. Want ook dat herhaalt zich vaak: dat ze minder kinderen hebben dan ze eigenlijk zouden willen en ook dat is een groot verdriet.

Hoe komt het precies dat deze professioneel succesvolle 40+ vrouwen ongewenst geen (volgend) kind hebben? Ik herken in grote lijnen 7 mogelijke patronen in hun verhalen:

1. Voorlopig een andere focus
In hun meest vruchtbare jaren- tussen pakweg 20 en 35 jaar- werden ze opgeslorpt door hun langere studies en/of het uitbouwen van hun carrière. Logisch, als ze het professioneel wilden maken, was dit de fase van hun leven waarin het moet gebeuren. Een baby paste even niet in dit drukke plaatje.

2 .Te rooskleurig
Ze schoven de babyplannen dus voorlopig voor zich uit. Omdat- wat volgt is vaak doorslaggevend- ze dachten dat het nog tot in de 40 makkelijk moest lukken om zwanger te worden. Temeer daar ze ondanks hun vaak stresserende leven best goed voor zichzelf zorgen (voeding, beweging, supplementen, wellness,…). Bovendien worden al die beroemdheden uit die glossy magazines ook nog vlotjes zwanger tot pakweg hun 50ste. Het beeld dat ze hadden van hun vruchtbaarheid was helaas iets te rooskleurig.

3. Er is nog altijd IVF
Nog een ander te rooskleurig beeld was vaak dat van medische vruchtbaarheidsbehandelingen. Als het niet lukte, was er nog altijd IVF. Dat IVF (met eigen eicellen) voor veertigers vaak geen oplossing meer is omdat de voorraad gezonde eicellen intussen te klein is, drong pas later door.

4. Bedrijfscultuur en werkgeversbeleid
Sommige van deze vrouwen wilden op een bepaald moment wel zwanger worden, maar voelden zich geremd door de cultuur en/ of het werkgeversbeleid binnen hun bedrijf of organisatie. Ze vreesden verlies van professionele doorgroeikansen, discriminatie, dat een professionele time- out met terugkeermogelijkheid moeilijk bespreekbaar zou zijn, dat tijdelijk minder uren per week werken niet zou geapprecieerd worden,… Deze vrouwen vroegen zich af hoe ze het moederschap in godsnaam gecombineerd zouden krijgen met hun veeleisende baan, die belangrijk voor hun voelt.

5. Mr Right?
High achieving vrouwen vinden moeilijker een partner waarmee ze een duurzame relatie uitbouwen. Dat is een vaststaand feit. Ze hebben minder tijd voor een sociaal leven en het professionele succes van deze vrouwen voelt bovendien vaak bedreigend, intimiderend voor potentiële partners. Ongeveer de helft van mijn klanten is inderdaad single en heeft om dié reden een kinderwens die nog niet vervuld is.

6 . Wel een partner, maar één zonder kinderwens
Als die high achieving vrouwen een partner hebben, is het niet zelden een partner die ze later in hun leven pas ontmoetten. Die partner is soms iets ouder (uit onderzoek blijkt dat iets oudere mannen beter- minder competitief- omgaan met het succes van hun partner). En/of die partner heeft al kinderen-bijvoorbeeld tieners of jongvolwassen- uit een vorige relatie. Slotsom: hij/ zij zit vaak niet meer op een baby te wachten. Ik zag hoe op die manier grootste dilemma’s ontstaan, waarbij vrouwen moesten kiezen tussen hun partnerwens en hun kinderwens.

7. Having it all?
En dan is er tenslotte nog dit. Deze vrouwen voelden vaak schroom om het allemaal te hebben in hun leven: succes op hun werk én een gezin met kinderen. Maatschappelijk vindt men dit heel normaal voor mannen, maar veel minder voor vrouwen.

 

Welke van deze 7 patronen hebben tot nog toe tussen jou en een (volgend) kind gestaan?

En hoe zie je de toekomst op vlak van je kinderwens nu?

Het is niet omdat je een succesvolle 40+ vrouw bent, dat je kinderwens is afgeschreven. Maar de opties die voorliggen kunnen complex zijn.

Ik ben er als kinderwenscoach om versneld knopen door te hakken- emotioneel en praktisch- over dit grootste zielsverlangen van jou.

Spreken wij mekaar binnenkort in een gratis online matchgesprek? Beantwoord snel de intakevraagjes en ik kijk of het we een match zouden kunnen zijn.

 

Ja, goed idee zo’n gratis gesprek.

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

De stap naar eiceldonatie: 5 triggers waardoor je er mogelijk te snel overgaat
Sommige vrouwen/ koppels waarvan ik hoor of lees, nemen de stap naar eiceldonatie, met een snelheid en schijnbare lichtheid die...
Lees meer...
De mythe van de succesvolle vrouw zonder kind
"Iedereen denkt dat het een bewuste keuze is dat ik geen kinderen heb." Dat vertelt  Romi* (41). Als rechter gaat het...
Lees meer...
Wat maakt de kinderwens van een 40+- vrouw zo specifiek?
De kinderwens van een 40+- vrouw, is totaal niet te vergelijken met de kinderwens van een vrouw die pakweg 10...
Lees meer...