Wat is in Nederland de leeftijdsgrens voor een IVF-behandeling? En wat is de leeftijdsgrens voor de terugbetaling?

Wat is in Nederland de leeftijdsgrens voor een IVF-behandeling? En wat is de leeftijdsgrens voor de terugbetaling?

In Nederland bepaalde men in 2016 nieuwe wettelijke leeftijdsgrenzen voor IVF behandelingen (de voorgaande wettelijk leeftijdsgrens voor IVF- 45 jaar- dateerde van 1997)

De wettelijk leeftijdsgrenzen voor IVF zijn in Nederland sindsdien:

  • Eicelpunctie IVF: tot 43 jaar
  • Embryo terugplaatsing IVF : tot 50 jaar (Dit kan dus gaan over de terugplaatsing van ingevroren embryo’s die tot stand kwamen met eigen eicellen die voor je 43ste zijn ‘geoogst’ of over de terugplaatsing van embryo’s ontstaan met gedoneerde eicellen.)

Ook voor de terugbetaling van kosten in verband met IVF geldt de wettelijke leeftijdsgrens tot 43 jaar (t/m 42).

Let op !

  • Fertiliteitscentra mogen een eigen beleid voeren rond deze leeftijdsgrenzen: ze kunnen strenger zijn dan de wettelijke leeftijdsgrenzen voor IVF. Informeer je dan ook altijd goed. In de praktijk behandelen veel klinieken inderdaad niet tot aan de wettelijke leeftijdsgrens of ze verbinden er allerlei extra voorwaarden aan. Een IVF behandeling boven je 43e blijkt in Nederland de facto moeilijk te krijgen.
  • Buiten Nederland gelden er andere wettelijke en feitelijke leeftijdsgrenzen. Alleen al binnen Europa zijn er grote verschillen in de wettelijke leeftijdsgrenzen voor IVF- behandelingen. Dit vormt één van de gronden waarom vrouwen/koppels naar het buitenland trekken voor IVF- behandelingen.
Deel dit bericht: