FAQ- Wat is in België de leeftijdsgrens voor een IVF-behandeling? En wat is de leeftijdsgrens voor de terugbetaling?

FAQ- Wat is in België de leeftijdsgrens voor een IVF-behandeling? En wat is de leeftijdsgrens voor de terugbetaling?

In België is de gemiddelde leeftijd van een vrouw die een IVF- behandeling met eigen eicellen ondergaat de facto 35 jaar.  Dit is al een vrij hoog gemiddelde, maar waar ligt  in België bij IVF precies de leeftijdsgrens voor de behandeling en voor de terugbetaling?

In hoeverre men wettelijk al dan niet een leeftijdsgrens voor IVF  invoert – en zo ja welke leeftijdsgrens- is veelal een heikele afweging van medische, ethische en maatschappelijke argumenten.  De Belgische wet betreffende de medisch begeleide voortplanting van 2007 heeft uiteindelijk volgende leeftijdsgrenzen ingevoerd voor een IVF behandeling:

  • eicelpunctie IVF: t/m maximum 45 jaar (= tot de dag voor de 46ste verjaardag)
  • embryo terugplaatsing IVF : t/m maximum 47 jaar( = tot de dag voor de 48ste verjaardag)

Ook voor de terugbetaling van kosten in verband met IVF  zijn er wettelijk – via een aantal koninklijke besluiten – leeftijdsgrenzen  ingevoerd. De leeftijdsgrens voor terugbetaling verschilt van de  leeftijdsgrenzen om een behandeling te krijgen. Om een forfaitair bedrag van terugbetaling voor de laboratoriumkosten bij IVF te krijgen, mag de vrouw met name t/m maximum 42 jaar zijn  (= tot de dag voor de 43ste verjaardag). Dezelfde wettelijke leeftijdsgrens geldt ook voor de forfaitaire terugbetaling van medicatie.

Let op !

  • Fertiliteitscentra voeren soms een eigen beleid en hanteren in bepaalde gevallen iets strengere leeftijdsgrenzen voor een behandeling.
  • Buiten België gelden er andere wettelijke leeftijdsgrenzen. Alleen al binnen Europa zijn er grote verschillen in de wettelijke leeftijdsgrenzen voor IVF- behandelingen. Dit vormt één van de gronden waarom vrouwen/koppels naar het buitenland trekken voor IVF- behandelingen.

 

Conclusie:

  • Bij IVF moet men volgens de Belgische wet op de medisch begeleide voortplanting voor de dag van de 46ste verjaardag een eicelpunctie hebben, om vervolgens voor de dag van de 48ste verjaardag een embryo terugplaatsing (van ingevroren embryo’s) te krijgen.  Maar vanaf de dag van de 43ste verjaardag krijgt men geen terugbetaling meer voor de kosten voor labowerk en medicatie.
  • Informeer je goed over  het beleid dat het fertiliteitscentrum voert over leeftijdsgrenzen.
  • Ga je naar het buitenland voor een IVF behandeling, informeer je dan goed over (onder meer) de leeftijdsvoorwaarden die daar (al dan niet) gelden.

 

 

 

In mijn premium programma begeleid ik gedreven vrouwen die in hun race tegen de biologische klok te maken krijgen met sperma- en/of eiceldonatie.

Elke week houd ik graag ruimte vrij in mijn agenda om 2 oprecht geïnteresseerde dames te spreken in een gratis matchgesprek: waar struggle jij mee?, wat is jouw grote verlangen?, hoe zou ik jou daar bij kunnen helpen?

Spreek ik jou binnenkort?

 

Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.

Deel dit bericht: