Wat is in België de leeftijdsgrens voor een IUI- behandeling? En wat is de leeftijdsgrens voor terugbetaling van IUI?

Wat is in België de leeftijdsgrens voor een IUI- behandeling? En wat is de leeftijdsgrens voor terugbetaling van IUI?

Een vrouw die in België een IUI-behandeling (afkorting voor Intra Uteriene Inseminatie) ondergaat,  is gemiddeld 33 jaar. Dit feitelijk gemiddelde ligt een stuk lager dan de wettelijke leeftijdsgrens die  in België geldt voor IUI. Ongetwijfeld omdat men later  al sneller zijn toevlucht neemt tot IVF.

De Belgische wet betreffende de medisch begeleide voortplanting van 2007 heeft voor IUI met name de wettelijke leeftijdsgrenzen ingevoerd voor de vrouw die de behandeling ondergaat:

  • “verzoek tot inseminatie”: maximum 45 jaar (= tot voor de dag van de 46ste verjaardag)
  • inseminatie: maximum 47 jaar (= tot de dag voor de 48ste verjaardag)

Dit is trouwens hetzelfde als  de wettelijke leeftijdsgrens bij IVF voor “het verzoek tot terugplaatsing” en de terugplaatsing van een (op jonger leeftijd ingevroren of met donorconceptie tot stand gekomen) embryo.

Pas op, ook voor de terugbetaling van kosten in verband met IUI  is er wettelijk-  via een koninklijk besluit- een leeftijdsgrens ingevoerd. En die leeftijdgrens voor terugbetaling is niet dezelfde als de bovenstaande wettelijke leeftijdsgrens om een IUI behandeling te krijgen. De wettelijke leeftijdsgrens voor de forfaitaire terugbetaling voor de medicatie voor  IUI  bedraagt maximum 42 jaar (= tot de dag voor de 43ste verjaardag).

Let op ! Fertiliteitscentra voeren soms een eigen beleid en hanteren in bepaalde gevallen  iets strengere leeftijdsgrenzen om een behandeling te krijgen. (bv. soms bij IUI met donorsperma)

Conclusie:

  • Bij IUI is inseminatie wettelijk mogelijk in België tot voor de dag van de 48ste verjaardag. Het kinderwensproject met inseminatie moet al wel bij een fertiliteitscentrum zijn opgestart voor de dag van de 46ste verjaardag! Maar vanaf de dag van de 43ste verjaardag krijgt men geen terugbetaling meer voor de kosten voor de medicatie.
  • Informeer jezelf goed over het specifiek beleid van een fertiliteitscentrum over leeftijdsgrenzen!

Hoe ga jij het volgende gesprek met je (fertiliteits-)arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen? … Ik schreef er een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, over dat je helemaal op weg kan helpen. Download het gratis!

 

leeftijdsgrens IUI inseminatie

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

Deel dit bericht: