Wat is het verschil tussen laagtechnologisch en hoogtechnologisch draagmoederschap?

Wat is het verschil tussen laagtechnologisch en hoogtechnologisch draagmoederschap?

Het verschil tussen laagtechnologisch draagmoederschap en hoogtechnologisch draagmoederschap zit hem in van wie de eicel afkomstig is.

  • Bij laagtechnologisch draagmoederschap is de eicel afkomstig van de draagmoeder. De draagmoeder heeft bij laagtechnologisch draagmoederschap dus zowel een biologische/gestationele als een genetische link met het kind. Meestal is de wensvader dan de genetische vader, maar er kan ook een spermadonor betrokken zijn. In elk geval zijn de tussenkomst van een arts en medisch begeleide voortplantingstechnieken  niet per se noodzakelijk (bv. via zelfinseminatie).  Vandaar:  “laagtechnologisch”  draagmoederschap. Er zijn weinig  “technieken” voor nodig.
  • Bij hoogtechnologisch draagmoederschap is de eicel niét afkomstig van de draagmoeder. De draagmoeder  heeft dus een biologische/ gestationele maar geen genetische link met het kind. De wensouders zijn bij hoogtechnologisch draagmoederschap vaak de genetische ouders van het kind, maar er kan/kunnen ook donor(en) betrokken zijn (eiceldonor/ spermadonor). In elk geval is er altijd een embryotransfer en dus zijn de tussenkomst van een arts en medisch begeleide voortplantingstechnieken (IVF of ICSI)  nodig. Vandaar: “ hoogtechnologisch ” draagmoederschap. Er zijn meer  “technieken” voor nodig.

Als de optie draagmoederschap je pad kruist, sta je voor een complexe keuze.  In mijn individuele begeleidingsprogramma rond moederschapswens werken we onder meer rond dergelijke complexe keuzes.

Mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens?’ helpt je al een eerste stapje op weg.

hoogtechnologisch laagtechnologisch draagmoederschap

 

Download hier je gratis reflectieboek.

Deel dit bericht: