Wat is de leeftijdsgrens om een IVF- behandeling met eiceldonatie te ondergaan?

Wat is de leeftijdsgrens om een IVF- behandeling met eiceldonatie te ondergaan?

De gemiddelde leeftijd van een vrouw die een  IVF- behandeling met eiceldonatie -als zogenaamde eicelreceptor of eicelontvanger of eicelacceptor– ondergaat is feitelijk 39 jaar in België.  Het is vrij logisch dat de feitelijke gemiddelde leeftijd voor dit soort behandeling al wat hoger ligt.  Maar waar ligt in België de leeftijdsgrens voor een behandeling met eiceldonatie als eicelreceptor?

In België heeft de wet over de medisch begeleide voortplanting van 2007 de volgende wettelijke leeftijdsgrenzen  voor IVF ingevoerd die ook relevant zijn voor een behandeling met eiceldonatie:

  • embryo terugplaatsing (in dit geval bij eicelreceptor): maximum 47 jaar ( = tot de dag voor de 48ste verjaardag)
  • verzoek tot terugplaatsing” (vanuit de eicelreceptor): max 45 jaar  (= tot voor de dag van de 46ste verjaardag)

Wat betekent dit nu concreet? De wettelijke leeftijdsgrens voor de terugplaatsing van een embryo via eiceldonatie bij een eicelreceptor is dus dezelfde als de wettelijke leeftijd bij IVF voor de terugplaatsing van een (op vroegere leeftijd ingevroren) embryo via eigen eicellen. Of het embryo dat men teruggeplaatst krijgt, ontstaan is met eigen eicellen dan wel via eiceldonatie, dat maakt met andere woorden geen verschil uit voor de wettelijke leeftijdsgrens voor terugplaatsing.

Bedenk dus wel dat  het ouderschapsproject via eiceldonatie al voor de 46ste verjaardag van de eicelreceptor moet opgestart zijn bij een fertiliteitscentrum (“verzoek tot terugplaatsing”)!

Opgelet!

  • Fertiliteitscentra kunnen altijd een eigen beleid voeren over leeftijdsgrenzen. De leeftijdsgrenzen die ze hanteren kunnen vaak  iets strenger zijn.
  • De wettelijke leeftijdsgrens voor een behandeling met eiceldonatie als eicelreceptor verschilt van land tot land. Er is op dat punt een grote variatie, zelfs binnen Europa. Er zijn Europese landen waar een hogere wettelijke leeftijdsgrens geldt voor de terugplaatsing van een embryo en er zijn zelfs landen waar er geen wettelijke leeftijdsgrens geldt.  Dit is één van de redenen waarom vrouwen/koppels soms het buitenland opzoeken voor een behandeling met eiceldonatie.

Wat kunnen we concluderen?

  • Bij een behandeling met eiceldonatie is in België wettelijk gezien een embryo terugplaatsing mogelijk tot de dag voor de 48ste verjaardag van de eicelreceptor. Maar het “project” moet  al wel opgestart zijn bij een fertiliteitscentrum uiterlijk op de dag voor de 46ste verjaardag van de eicelreceptor.
  • Informeer je goed over het specifieke beleid over leeftijdsgrenzen dat een fertiliteitscentrum voert!!
  • Ga je naar het buitenland voor een behandeling, informeer je dan goed over (onder meer) de wettelijke leeftijdsgrens die daar (al dan niet) geldt.

Vraag je fertiliteitscentrum/-arts om meer info.

Hoe ga jij je volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen?… Ik heb er een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, over geschreven die je helemaal op weg zetten. Download het gratis!

eiceldonor leeftijd

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!

 

Deel dit bericht: