FAQ- Wat is de leeftijdsgrens om een IVF- behandeling met eiceldonatie te ondergaan in België?

FAQ- Wat is de leeftijdsgrens om een IVF- behandeling met eiceldonatie te ondergaan in België?

De gemiddelde leeftijd van een vrouw die een  IVF- behandeling met eiceldonatie  ondergaat is feitelijk 39 jaar in België.  Het is vrij logisch dat de feitelijke gemiddelde leeftijd voor dit soort behandeling al wat hoger ligt.  Maar waar ligt in België de leeftijdsgrens voor een behandeling met eiceldonatie?

In België heeft de wet over de medisch begeleide voortplanting van 2007 de volgende wettelijke leeftijdsgrenzen  voor IVF ingevoerd die ook relevant zijn voor een behandeling met eiceldonatie:

  • embryo terugplaatsing  maximum 47 jaar ( = tot de dag voor de 48ste verjaardag)
  • verzoek tot terugplaatsing”: max 45 jaar  (= tot voor de dag van de 46ste verjaardag)

Wat betekent dit nu concreet? Je kan een embryo laten terugplaatsen tot de dag voor je 48ste verjaardag, maar de eicelpunctie moet zijn gebeurd voor de 46ste verjaardag.

De wettelijke leeftijdsgrens voor de terugplaatsing van een embryo via eiceldonatie is dezelfde als de wettelijke leeftijd bij IVF voor de terugplaatsing van een (op vroegere leeftijd ingevroren) embryo via eigen eicellen. Of het embryo dat men teruggeplaatst krijgt, ontstaan is met eigen eicellen dan wel via eiceldonatie, dat maakt met andere woorden geen verschil uit voor de wettelijke leeftijdsgrens voor terugplaatsing.

Opgelet!

  • Fertiliteitscentra kunnen altijd een eigen beleid voeren over leeftijdsgrenzen. De leeftijdsgrenzen die ze hanteren kunnen vaak  iets strenger zijn.
  • De wettelijke leeftijdsgrens voor een behandeling met eiceldonatie als verschilt van land tot land. Er is op dat punt een grote variatie, zelfs binnen Europa. Er zijn Europese landen waar een hogere wettelijke leeftijdsgrens geldt voor de terugplaatsing van een embryo en er zijn zelfs landen waar er geen wettelijke leeftijdsgrens geldt.  Dit is één van de redenen waarom vrouwen/koppels soms het buitenland opzoeken voor een behandeling met eiceldonatie.

Dus:

  • Bij een behandeling met eiceldonatie is in België wettelijk gezien een embryo terugplaatsing mogelijk tot de dag voor de 48ste verjaardag van de eicelreceptor. Maar de eicelpunctie moet al hebben plaatsgevonden uiterlijk op de dag voor de 46ste verjaardag van de eicelreceptor.
  • Informeer je goed over het specifieke beleid over leeftijdsgrenzen dat een fertiliteitscentrum voert!!
  • Ga je naar het buitenland voor een behandeling, informeer je dan goed over (onder meer) de wettelijke leeftijdsgrens die daar (al dan niet) geldt.

Vraag je fertiliteitscentrum/-arts zeker om genoeg info!

 

In mijn 3 maanden VIP programma begeleid ik gedreven vrouwen die in hun race tegen de biologische klok te maken krijgen met sperma- en/of eiceldonatie.

Elke week houd ik graag ruimte vrij in mijn agenda om 2 oprecht geïnteresseerde dames te spreken in een gratis matchgesprek: waar struggle jij mee?, wat is jouw grote verlangen?, hoe zou ik jou daar bij kunnen helpen?

Spreek ik jou binnenkort?

 

Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.;

 

 

Deel dit bericht: