Wat is nu eigenlijk precies de maximale leeftijd voor een IVF- behandeling?

Wat is nu eigenlijk precies de maximale leeftijd voor een IVF- behandeling?

Heb jij een zowat ‘ontploffende’- of toch minstens tikkende- biologische klok?  En heb je intussen voluit beslist om inderdaad je kinderwens te gaan vervullen? (zo nee, kijk dan even naar mijn VIP- programma ‘voluit achter je keuze’ om tot een overtuigde “ja” of overtuigde “nee” te komen) Dan is dit mogelijk een vraag die je jezelf al wel eens gesteld hebt: tot welke leeftijd kan ik eigenlijk een IVF- behandeling krijgen?  Ik verwittig je alvast: de vraag is korter en eenvoudiger dan het antwoord.

ivf leeftijdsgrens

In België is de gemiddelde leeftijd van een vrouw die een IVF- behandeling ondergaat de facto 35 jaar.  Dit is best al wel een hoog gemiddelde, maar waar ligt bij IVF dan precies de leeftijdsgrens?  

Het al dan niet wettelijk vastleggen van een leeftijdsgrens voor IVF – en zo ja welke leeftijdsgrens- is een heikele afweging van medische, ethische en maatschappelijke argumenten.  Men heeft in de de Belgische wet over de medisch begeleide voortplanting van 2007 na veel discussie uiteindelijk volgende leeftijdsgrenzen voor een IVF behandeling opgenomen:

  • eicelpunctie IVF en “verzoek tot terugplaatsing”: tot maximum 45 jaar (= tot de dag voor de 46ste verjaardag)
  • embryo terugplaatsing IVF : tot maximum 47 jaar( = tot de dag voor de 48ste verjaardag)

Ook voor de terugbetaling van kosten in verband met IVF  zijn er wettelijk leeftijdsgrenzen  ingevoerd. De wettelijke leeftijdsgrens voor terugbetaling verschilt van de wettelijke leeftijdsgrenzen om een behandeling te krijgen (lekker verwarrend!). Om een forfaitair bedrag van terugbetaling voor de laboratoriumkosten bij IVF te krijgen, mag de vrouw met name maximum 42 jaar zijn  (= tot de dag voor de 43ste verjaardag). Dezelfde wettelijke leeftijdsgrens geldt ook voor de forfaitaire terugbetaling van medicatie. Als gevolg van de vertragingen tijdens de Coronacrisis is die leeftijdsgrens trouwens met een half jaar verhoogd.

Maaaaaarrrrrr (kleine addertjes onder het gras)…

  • … fertiliteitscentra voeren meestal een eigen beleid en gebruiken dan strengere leeftijdsgrenzen voor een behandeling.
  • … buiten België gelden er andere wettelijke leeftijdsgrenzen. Alleen al binnen Europa zijn er grote verschillen in de wettelijke leeftijdsgrenzen voor IVF- behandelingen. Dit is één van de redenen waarom vrouwen/koppels naar het buitenland trekken voor IVF- behandelingen. Er bestaat ook één land in Europa waar er géén leeftijdsgrenzen zijn.

 

Volg je nog? 😉  Ik vat het alvast even samen:

  • Bij IVF moet men volgens de Belgische wet op de medisch begeleide voortplanting voor de dag van de 46ste verjaardag een eicelpunctie hebben, om vervolgens voor de dag van de 48ste verjaardag een embryo terugplaatsing (eventueel van ingevroren embryo’s) te krijgen. Men moet de terugplaatsing al aanvragen voor de dag van de 46ste verjaardag. Maar vanaf de dag van de 43,5 ste verjaardag krijgt men geen terugbetaling meer voor de kosten voor labowerk en medicatie.
  • Informeer je goed over  het beleid dat een fertiliteitscentrum heeft over leeftijdsgrenzen.
  • Ga je naar het buitenland voor een IVF behandeling, informeer je dan goed over (onder meer) de leeftijdsvoorwaarden die daar (al dan niet) gelden.

 

Zie je door de bomen het bos niet meer? En wil je, zonder complex zoekwerk en dus verder tijdsverlies, je weg naar het moederschap verder zetten? Dan kan je bij me terecht voor het persoonlijk coachingpakket ‘in een stroomversnelling’.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

In mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens’ zet ik je al een eerste stapje op weg bij het maken van jouw keuze over je kinderwens. Ik toon je met name welke mechanismen je keuzeproces in de weg staan. Cruciaal om tot een shift te komen!

kinderwenscoach

 

Download hier mijn gratis reflectieboek.

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

5 tekenen dat je nog niet voluit achter je keuze staat!
Je staat voor een moeilijke keuze in verband met je kinderwens: ga je voluit voor die kinderwens?, ga je het...
Lees meer...
De grootste vijand bij je moederschapswens krijg je niet klein.
Ben jij eind de dertig of in de veertig, dan zal je het vast herkennen: de confrontatie met je eigen...
Lees meer...
5 worstelingen bij het latere moederschap
Hoe zal het zijn om een latere mama te zijn? Hoe ga ik mij daar bij voelen? Ga ik even...
Lees meer...