Keuzes maken: 5 dingen die je moet weten

Keuzes maken: 5 dingen die je moet weten

Als jij verlangt naar een gezin met kinderen, maar je staat alléén met die kinderwens (je hebt geen partner of je partner deelt die kinderwens niet), dan sta je voor belangrijke en levensgrote keuzes!

Er zijn 5 cruciale dingen die je moeten weten over keuzes maken.

  1. Keuzes maken is een proces, geen quick fix.

Ok, je wil dus een knoop doorhakken. En liefst snél.  Want je biologische klok tikt hard. En je draait al veel te lang in cirkeltjes, je wordt er horendol van.

Ik begrijp je drang volkomen. Maar helaas, kiezen is geen quick fix. Het is een proces. Het is eerder een lange afstandsloop, dan een sprintje. Het vereist even wat tijd. In het proces zitten hoogstwaarschijnlijk ook ups en downs. Het gaat zelden in één rechte lijn bergop. Je komt zonder twijfel moeilijke punten tegen. Soms zal je wat weerstand voelen. En toch is het belangrijk om net dan niet te blijven steken, maar door te gaan.

proces

In mijn 1-1 begeleiding kies ik er onder meer om die reden voor om géén losse sessies meer te geven. Op één sessie bereikt je namelijk geen gefundeerde keuze. Ik bied enkel nog een begeleidingstraject met meerdere, onlosmakelijke sessies aan. Die sessies doorlopen we samen tot op het einde. Mogelijk is er al eens een moeilijker stukje op onze weg, maar ook dan stoppen we niet (een risico dat wel degelijk bestaat bij losse sessies) en gaan we door tot het einde. Mijn begeleidingstraject maakt het proces concreet in 5 stappen. Ik ben ervan overtuigd dat elk van deze 5 stappen een belangrijk deel zijn van jouw keuzeproces.

 

2. Keuzes maken, vraagt commitment.

Een passende keuze komt niet vanzelf. Het is een proces (zie punt 1). En dus vraagt het  inzet, commitment.

Mijn keuze voor een begeleidingstraject boven losse sessies heeft ook héél véél te maken met dit vereiste commitment. Ik verklaar mij nader.

Stel je situatie 1 voor. Je kiest voor een losse begeleidingsessie (puur hypothetisch dus want- effe testen of je aandachtig aan het lezen bent 😉 – ik bied ze niet meer aan). Je denkt: “Ik  zie wel wat het wordt. Bereik ik niet meteen resultaat, dan is er geen been gebroken. Ik kan na een sessie immers gerust weer uitstappen. Lekker vrijblijvend. En wordt het even wat moeilijker, dan kan ik gerust stoppen.”

Stel je nu situatie 2 voor. Je start aan een begeleidingstraject. Je engageert je dus meteen om een vast aantal sessies met mij te gaan samenwerken. Je denkt: “Best wel spannend. Ik investeer hier immers  tijd en geld in. No way back. Ook niet als het wat moeilijker wordt. Maar het zou zonde zijn als ik er nu niet het maximum zou uithalen.”

In welke van de beide situaties is het commitment 9 kansen op 10 het grootst? Inderdaad, in situatie 2. Ik heb dat ook heel erg duidelijk gemerkt in de praktijk. Toen ik startte, deed ik enkel losse sessies. Klanten maakten toen aan afspraak, belden die afspraak vaak weer af, of kwamen een keer langs, soms nog een keer , of nog een paar keer, of soms ook weer niet omdat ze bijvoorbeeld eerst weer eens even wat anders wilden proberen. Resultaat: we bereikten weinig resultaat. Al vrij snel heb ik resoluut beslist: dit gaan we niet meer doen, het moét anders. En het werd ook anders toen ik het begeleidingstraject invoerde. Het werd meteen een stuk minder vrijblijvend en ik voelde zo veel meer engagement. Tussen de sessies door deden mijn klanten wat met de inzichten uit de vorige sessie en ik voelde groei.

 

3. Keuzes maken, vraagt vertrouwen.

Ja maar Viki, ik moét mij dus ineens gaan engageren voor een vast aantal sessies?! En dat terwijl ik helemaal niet weet of die begeleiding wel zal werken voor mij. Wat als het niks verandert bij mij, dat ik mijn knoop toch niet doorgehakt krijg? Dan zit ik schoon vast aan die sessies.

Die twijfel is normaal. Belangrijk daarbij is dat je jezelf volgende vragen stelt: Wat brengt jou precies aan het twijfelen? Waar heb je nog niet het volle vertrouwen in?

… in mij?

… in mijn aanpak?

… in jezelf?

Heb je nog niet voldoende vertrouwen in mij of mijn aanpak? Ik begrijp dat. Tenslotte ken je me (nog) niet goed. Ik bied gelukkig een aantal zeer laagdrempelige mogelijkheden aan om mij, mijn stijl en aanpak wat beter te leren kennen en te checken of dat goed voelt. Schrijf je bijvoorbeeld alvast  om mijn 2- wekelijkse  artikels in je mailbox. Of volg een gratis webinar mee, ik geef er regelmatig één. Of houd mijn website in de gaten voor de volgende workshop. Of vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Heb je er onvoldoende vertrouwen in dat JIJ dit begeleidingstraject tot ‘een goed einde’ gaat brengen. Bedenk dan dat je niks “juist of fout” kan doen. Maar dat het vooral gaat om geduld (zie punt 1) en inzet (zie punt 2).

 

4. Keuzes maken hoef je niet alléén te doen.

Ik vertelde het hier boven al. Op deze weg  zal je soms wat weerstand voelen. Je keuze op de lange baan schuiven is bij nader inzien eigenlijk toch makkelijker, hoef je lekker niks te doen voorlopig. En dus kan het bijzonder handig zijn dat iemand je doet nadenken en je wat zetjes geeft. In het ideale geval iemand waarmee je een vertrouwensband hebt, want dat werkt beter.

Uiteraard is dat mijn rol als coach. Door te werken in een trajectvorm hebben we de kans om een vertrouwensrelatie op te bouwen die dit versterkt.

 

5. Je kan zo veel meer dan je denkt.

Je wil (misschien) een gezin met een kind of kinderen, maar je hebt een partner. Of je partner wil uitgesproken geen kind, lijkt alsmaar op de rem te gaan staan, ondersteunt je niet in je wens.  En het meest frustrerende van allemaal is: je kan het niet veranderen, je hebt het niet zomaar in de hand. Je zal er nooit volledig controle over krijgen. Maar er is  zo veel dat jij wél kan veranderen. Je kan een keuze maken bijvoorbeeld…

 

 

In mijn individuele begeleidingsprogramma werken we doelgericht naar… voluit achter een keuze gaan staan! Contacteer me vandaag nog voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek als je snakt naar rust in je hoofd na het doorhakken van een knoop.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

Wil je mijn blogartikel graag 2- wekelijks rechtstreeks in je mailbox krijgen? Meld je dan nu aan! Je krijgt dan ook meteen het waardevolle reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens’ mee doorgemaild!

kinderwenscoach

Meld je hier aan voor mijn artikels en mijn gratis reflectieboek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Wat jij nu moet doen voor je toekomstige kind.
Ze tellen allemaal mee. Ze zijn allemaal belangrijk. Je droomkindje, het kindje zoals jij het altijd 'gepland' had. Dat er...
Lees meer...
“Hoe leer ik leven met die onzekerheid rond mijn kinderwens?”
Rond vruchtbaarheidsbehandelingen doen veel apenverhalen de ronde. Gek genoeg worden die vaak verspreid door mensen die het nooit zelf meemaakten,...
Lees meer...
Wat is de meest gehoorde reden om niet voor mijn begeleiding te kiezen?
"Ik heb het heel druk, vooral ook in combinatie met mijn werk. Bij nader inzien kan ik het begeleidingstraject er...
Lees meer...