Hoe stress jouw kinderwens kan ondermijnen.

Hoe stress jouw kinderwens kan ondermijnen.

“Laat het los en dan komt het wel in orde.”

“Denk er maar gewoon niet zoveel aan.”

 “Just relax. Stress werkt alleen maar averechts.”

“Ik ken iemand en die…”

Je herkent ze heus wel, deze uitspraken vanuit je omgeving. Maar daar bent je vet mee, denk je dan. Je biologische klok ontploft zowat. Je bent bang dat je kansen om moeder te worden, zullen passeren. Dat je zal achterblijven zonder kind, mogelijk ook zonder partner.

Het is een levensgroot issue. Dus jij krijgt er wél stress van, natuurlijk krijg je er stress van! Niks te “just relax”! Wat denken ze wel.

Maar er is wel zo’n klein- bijzonder irritant- stemmetje in je, dat zich afvraagt: “Zou het écht zo zijn, dat die stress die ik voel mijn kansen op een kind kan verminderen?”

Laten we effe inzoomen op deze belangrijke vraag: op welke manieren zou stress jouw kinderwens kunnen ondermijnen?

kinderwenscoach

 

 

1.Uitstelgedrag

Wat gebeurt er vaak als een bepaald onderwerp je (keuze-)stress oplevert, als het oncomfortabel en ronduit eng voelt om te lang stil te staan bij dat ene onderwerp waar zovéél lading op zit? Juist, je probeert er- bewust of onbewust- van weg te lopen. Je gaat het nog even ‘opzij parkeren’. Negeren. Uitstellen.

Je brein is daar een krak in. Het zet venijnige maar feilloze mechanismen in om je weg te houden van dat ene beladen onderwerp. Je ontdekt hier trouwens alles over in mijn gratis reflectieboek “Hoe maak ik de beste keuzes bij mijn moederschapswens?” (zeker gratis downloaden en doornemen mocht je dat nog niet gedaan hebben! :-)).

Maar laat uitstelgedrag nou net niet zo aangewezen zijn als je biologische klok ontploft. Op een gegeven moment is het biologisch en objectief gezien echt niet meer aangewezen om je kinderwens niét minstens te gaan onderzoeken en eventueel aan te pakken.

Stress kan dus uitstelgedrag veroorzaken. En uitstelgedrag kan je kinderwens op een bepaald moment ondermijnen.

 

2. Hormonen

Als je stress voelt, produceert je lichaam stresshormonen. So far, so good: we hebben die stresshormonen nodig om actie te ondernemen doorheen de dag, om te reageren, om te overleven.

Het wordt pas een probleem als je in een chronische stressmodus- en dus ‘overleefmodus’ geraakt: er sluimert permanent stress en je lichaam produceert meer en meer stresshormoon. Je bijnieren worden aangespoord om constant cortisol aan te maken.

Je moet het zo zien: je lichaam herkent stress als ‘gevaar’. En als je lichaam denkt aan ‘gevaar’, dan denkt het aan ‘overleven’. Bij ‘gevaar’ zal ‘overleven’ voorrang krijgen op ‘voortplanten’. De aanmaak van stresshormonen zal voorrang krijgen op de aanmaak van geslachtshormonen.

De aanmaak van te veel stresshormonen kan in het extreme geval dus zorgen voor een hormonaal onevenwicht, vooral een tekort aan progesterone (het hormoon dat wordt aangemaakt in de 2de helft van je cyclus en dat mede zorgt voor de innesteling van een embryo), het basishormoon waaruit cortisol eigenlijk biochemisch wordt aangemaakt. Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot een verstoring van je natuurlijke cyclus en dus je kansen om natuurlijk zwanger te worden. Tijdens een medische vruchtbaarheidsbehandeling waarbij hormonen worden bijgegeven (bv. progesterone) is dit effect minder duidelijk.

Chronische en extreme stress kan dus hormonale onevenwichten veroorzaken. En een hormonaal onevenwicht zou een natuurlijke zwangerschap in de weg kunnen staan. Bespreek dit met een arts als je hier meer vragen over hebt.

 

3. Immunologisch

Ik herhaal nog even: je lichaam herkent stress als gevaar. En bij gevaar… activeert je lichaam zijn ‘troepen’, het immuunsysteem. Veel stress staat gelijk met een meer geactiveerd immuunsysteem.

De reproductieve immunologie is een relatief nieuwe en zeer complexe tak van de geneeskunde die onderzoekt hoe een geactiveerd immuunsysteem de kansen op de innesteling van een embryo (minstens voor de helft lichaamsvreemd!) zou kunnen verminderen of de kansen op een zwangerschapsverlies zou kunnen doen toenemen.

Chronische en extreme stress zou dus voor een meer geactiveerd immuunsysteem kunnen zorgen. En een te actief immuunsysteem zou je kansen op een voldragen zwangerschap kunnen ondermijnen. Bespreek dit met een arts als je hier meer vragen over hebt.

 

4. Drop-out rate

Ben jij aangewezen op vruchtbaarheidsbehandelingen (IUI/ IVF/ ICSI) om zwanger te worden, om medische en/of sociale (bv. als single) redenen? Dan is deze een hele belangrijke in het verhaal!

Uit statistieken van fertiliteitscentra valt een cruciale conclusie te trekken. Namelijk: we haken geleidelijk af naarmate het aantal behandelingscyclussen oploopt.

  Het financiële plaatje is- zeker in België met uitgebreide terugbetaling van medicatie- en labokosten- meestal niét dé belangrijkste aanleiding om te stoppen. Het afhaken wordt wél in belangrijke mate veroorzaakt door de emotionele druk die alsmaar groter wordt en de veerkracht die opgeraakt!

  Ter illustratie- dit is wat ook internationale studies hierover zeggen:

  • In een Zweeds studie kregen ongeveer 1000 wensouders 3 IVF-behandelingen volledig terugbetaald aangeboden. De “drop-out-rate” (percentage dat afhaakt) was opvallend hoog: maar liefst 65% (!) van hen doorliep niet de volledige reeks van 3 vergoede behandelingen, ondanks het feit dat die niet resulteerden in een geboorte. De studie concludeerde: “…many simply cannot bear to complete three cycles.” (bron: Olivius K, Friden B, Lundin K, Bergh C ‘Cumulative probabilty of live birth after three IVF/ICSI cycles’ )
  • Een Australische studie leverde vergelijkbare resultaten. Hierbij werden 6 IVF-cycli volledig vergoed. Het gemiddelde aantal opgestarte cycli was slechts 3,1, ongeacht of die hadden geresulteerd in een geboorte. Als meer voorkomende redenen voor “drop-out” worden in de studie vermeld: “I had enough” (66%), “Emotional Cost’ (64%) en “Could not cope with more treatment” (42%). (bron: Hammarberg K, Hastbury J, Baker HWG ‘Women’s experience of IVF: a follow-up study’)
  • In een andere Zweedse studie werden de redenen van “IVF-drop-out” actief onderzocht. 288 mensen deden hier aan mee. Allemaal hadden ze één ding gemeen: ze stopten met IVF-behandelingen, nog voor hun quota van terugbetaalde behandelingen op was  en nog voor er een geboorte plaats vond. De belangrijkste reden op te stoppen bleek uit de studie overduidelijk…  “psychological burden”. (bron: Olivius K, Friden B, Borg G, Bergh C ‘Why do couples discontinue IVF treatment? A cohort study’)

  In een medisch traject haakt meer dan de helft van de wensouders af nog voor hun terugbetaalde pogingen op zijn of ze een kind kregen. De belangrijkste drijfveer om de handdoek in de ring te gooien is met vlag en wimpel de psychologisch druk. Ook op die manier kan stress je kinderwens ondermijnen.

   

  Hoeveel stress levert jouw kinderwens jou op? Druk het eens uit op een schaal van 0 tot 10? En wat is precies de trigger van die stress?

   

  In mijn VIP- programma ‘JA OF NEE: voluit achter jouw keuze!’ werk ik met jou jouw keuzestress weg. We gaan samen je uitstelgedrag te lijf, want het resultaat van dit programma is een volmondige ‘JA, ik ga voor mijn kinderwens’ of een- even waardevolle- volmondige ‘NEE, ik ga niet voor mijn kinderwens’.

  In mijn persoonlijk coachingprogramma ‘JA, maar HOE verder: in een stroomversnelling’ loop ik nog even verder met je mee in het geval je koos voor de JA- optie. Ook dan kan je worstelen met nog heel wat keuzestress rond de vraag “HOE ga ik dat concreet aanpakken”. Bovendien willen we dus voorkomen dat jij onder druk van emotionele stress voortijdig afhaakt op jouw weg naar het moederschap.

   

  Vraag hier jouw gratis kennismakingsgesprek aan.

   

   

  In mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens’ zet ik je al een eerste stapje op weg bij het maken van jouw keuze over je kinderwens. Ik toon je met name welke mechanismen je keuzeproces in de weg staan. Cruciaal om tot een shift te komen!

  kinderwenscoach

   

  Download hier mijn gratis reflectieboek.

   

   

   

  Deel dit bericht:

  Een reactie achterlaten

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gerelateerde Berichten

  Jouw meest bevrijdende doorbraak bij je kinderwens.
  Een doorbraak in verband met jouw kinderwens. Een shift. Een bevrijdende transformatie. Ineens een grote stap vooruit. In een duidelijke,...
  Lees meer...
  De rotonde.
  "Ik zit op een rotonde en ik neem geen afslag." Dat vertelde een klant me onlangs toen we het hadden...
  Lees meer...
  5 tekenen dat je nog niet voluit achter je keuze staat!
  Je staat voor een moeilijke keuze in verband met je kinderwens: ga je voluit voor die kinderwens?, ga je het...
  Lees meer...