Geef jij ook acupunctuur/ fertiliteitsmassage/ yoga … ?

Geef jij ook acupunctuur/ fertiliteitsmassage/ yoga … ?

Ik krijg wel eens de vraag of ik dan geen fertiliteitsmassage of -yoga of acupunctuur geef. Ja, ik besef heel erg goed wat een grote aantrekkingskracht dit soort begeleidingsvormen heeft op vrouwen met een kinderwens, zeker als hun biologische klok tikt en hun vruchtbaarheid dreigt te tanen . Maar nee, ik geef het niet en ik heb ook geen plannen om mij daar in de toekomst te gaan op toeleggen. Dat is een heel bewuste keuze, die heel juist voelt. In de eerste plaats t.o.v. mezelf en bijgevolg t.o.v. mijn (potentiële) klanten. Het past gewoon niet bij mij en bij het begeleidingsconcept waar ik 100% achter sta.

Let wel, ik  wil helemaal geen kritiek uiten op vrouwen die kiezen voor welke bijkomende begeleiding dan ook, noch op professionals die dit aanbieden. Ik doe ook geen uitspraak over de precieze impact van al deze begeleidingsvormen op vruchtbaarheid

Ik wil wel één belangrijke valkuil expliciet benoemen. Ook ik ben als wensmama gedurende lange tijd in die valkuil getrapt, in mijn geval toen ik voor acupunctuur koos. Het gaat niet om de acupunctuur op zich. Maar wel om de reden waarom ik het deed. Achteraf bekeken, weet ik dat ik mezelf vooral een dosis hoop kocht (in mijn geval valse hoop). Hoop dat ik mijn vruchtbaarheid daarmee op peil zou kunnen houden of terug verbeteren. Hoop dat ik hiermee kostbare tijd zou kunnen kopen. Dat was waar ik naar snakte. “Als ik maar … doe, dan zal wel…. Er is een oplossing. Ik moet geen paniek meer voelen. Ik kan gerust zijn.” Daar draaide het om. Die hoop was als een dikke laag watten die ik op een wonde legde. Ik beschermde er mezelf- en mijn kwetsbare wonde- mee. Het voelde comfortabel. Als men mij vertelde dat ik meer eicellen zou produceren, als mijn nier ying maar zou opgekrikt worden en dat de innesteling van een embryo wel zou lukken als mijn nier yang maar op punt zou staan, dan voelde ik de heerlijke laag zachte watten op mijn wonde. Dat voelde zo veel beter dan het feit onder ogen te zien dat het wel eens moeilijk zou kunnen worden om een kind te krijgen op mijn leeftijd en dat het dringend tijd was om bepaalde knopen door te hakken. Ik weet nu dat het een vermijdende manier (een zogenaamde passieve copingstijl) was om met de zaken om te gaan. Het was een soort vlucht. Het gaf mij ook het vals gevoel dat IK controle kreeg over mijn weg naar het moederschaps.  Oh wat had ik dat allemaal graag gewild: volledige controle, tijd winnen, geen verdriet meer moeten voelen en … rustig op mijn lauweren kunnen rusten.

Nogmaals, ik wil hier geen uitspraak doen over de effectiviteit, de impact van de verschillende begeleidingsvormen. Ik kan en wil die vergelijking niet maken. Maar wees jezelf wel bewust van hoe jij omgaat met jouw proces. Blijf niet steken in vermijdende strategieën. Ga actief op zoek naar verandering bij jezelf en hak knopen door, laat het niet aanslepen. Duw die grote strandbal (je emoties, de keuzes die je hebt te maken) niet blijvend onder water. tot je verkrampt en oververmoeid raakt en de bal uiteindelijk keihard recht in je gezicht springt. Laat die bal liever rustig dobberen op het oppervlak. Het zal rust geven en je zal vooruit komen. Dit principe is één van de rode draden door mijn begeleidingsprogramma rond moederschapswens, waarin we  focussen op de 5 pijlers die je wel degelijk onder controle hebt.

 

 

fertiliteitscoach

 

Voel je je gemotiveerd om die vermijdende strategieën te doorbreken door en met mij aan de slag te gaan?  Contacteer me dan zeker voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

Wil je mijn blogartikel graag 2- wekelijks rechtstreeks in je mailbox krijgen? Meld je dan nu aan! Je krijgt dan ook meteen het waardevolle reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens’ mee doorgemaild!

kinderwenscoach

Meld je hier aan voor mijn artikels en mijn gratis reflectieboek.

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Met welke ‘strategie’ verhoog jij je slaagkansen in een medisch traject?
Piekermonstertjes versus duidelijkheid "Ik ga er nog eens efkes over nadenken, Viki. Want ik ben ook juist met fertiliteitsyoga begonnen....
Lees meer...
Welke géniale les kan jij leren van Archimedes?
  EUREKA! Dat is de gevleugelde uitspraak van de oud-Griekse wetenschapper Archimedes op het moment dat hij- al zittend in...
Lees meer...