Wie is de “eicelacceptor”?

Wie is de “eicelacceptor”?

De afstandelijke, medische  term “ eicelacceptor“ doet bijna vergeten dat het hier wel degelijk gaat om de niet-genetische maar wel  biologische, gestationele (=zij die het kind draagt), sociale en juridische moeder van het gewenste kind.

De term “eicelacceptor” (eicelontvanger) verwijst dus naar de vrouw bij wie men tijdens een IVF- behandeling  een embryo terugplaatst, dat tot stand is gekomen met een gedoneerde eicel.

Een  “eicelacceptor”  roept bij sommigen (te) automatisch kritische bedenkingen op. Criticasters denken bij “eicelacceptor”  al snel en clichématig aan “weer een carrièrevrouw die gewoon veel te lang met kinderen heeft gewacht”. In werkelijkheid is het verhaal  vaak genuanceerder en  zijn er vele mogelijke redenen die maken dat  men “eicelacceptor” wordt.

 • De eicelacceptor kan zij zijn bij wie bij een vruchtbaarheidsbehandeling slechts een beperkt aantal follikels groeien als gevolg van:
  • doorgemaakte ziekte/ bijhorende medicatie (bijvoorbeeld oncofertiliteit)
  • beperkte eicelvoorraad en/of vermoede beperkte eicelkwaliteit
  • (vroegtijdige) menopauze
  • geen eierstokken (aangeboren of door medische ingreep)
  • slecht functionerende eierstokken (bijvoorbeeld door endometriose)
  • genetische aandoening (bijvoorbeeld syndroom van Turner)
 • De eicelacceptor kan zij zijn die drager is van een ernstige erfelijke, genetische aandoening, waarbij men niet het risico wil nemen om die over te dragen op het kind.
 • De eicelacceptor kan zij zijn bij wie er geen verklaring is voor meerdere niet gelukte vruchtbaarheidsbehandelingen, nadat tal van andere pistes zijn uitgeprobeerd.

Ook als je de optie eiceldonor overweegt ben je zeer welkom in mijn individueel begeleidingsprogramma rond moederschapswens Ik zorg onder meer voor de nodige keuzebegeleiding en we bekijken samen wat heel dit proces met JOU doet en welke stappen vooruit je daarin kan zetten!

Mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens’ zet je ook al een eerste stap op weg. Het toont onder meer waarom het zo moeilijk kan zijn om hierin een knoop door te hakken.

eicelacceptor

 

Download hier je gratis reflectieboek.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht: