Is de eicelpunctie pijnlijk?

Is de eicelpunctie pijnlijk?

De eicelpunctie (of eicel-pickup) is het onderdeel van een IVF- behandeling  waar veel vrouwen met de nodige vrees tegenaan kijken.  Want hoe pijnlijk is die eicelpunctie nu eigenlijk?

Ik geef je hieronder wat info over het verloop van de eicelpunctie en vooral over hoe pijnlijk die kan zijn. Of niét kan zijn. We bekijken verder heel praktisch  wat voor jou de stress zou kunnen verlagen bij  de eicelpunctie.  De mate van gespannenheid kan immers mee de (pijn)ervaring bepalen. Koppel voor meer medische informatie zeker  terug met je artsen! Zij zijn  jouw eerste aanspreekpunt over dit onderwerp!

Op het moment dat de follikels (eicelblaasjes) groot genoeg zijn, gaan de artsen over tot de eicelpunctie.  Hierbij  prikken zij de follikels aan en zuigen  de eicellen op.  De arts brengt een echosonde  vaginaal in zodat hij/zij op het scherm nauwkeurig kan volgen waar de aan te prikken follikels zitten. Langs die echosonde schuift hij/zij een naaldgeleider en door die geleider schuift men een holle dunne naald.  Met die naald prikt de arts voorzichtig door de vaginawand om bij de eierstokken te geraken en daar de rijpe follikels aan te prikken. Hoe vaak  de arts moet prikken, hangt af van het aantal follikels, de bereikbaarheid van de follikels en de ligging van de follikels ten opzichte van elkaar.  De follikels die dicht tegen elkaar liggen, kunnen bijvoorbeeld via één prik worden aangezogen.

Met behulp van een vacuümpompje wordt het follikelvocht, met daarin de eicellen, dan opgezogen. Het vocht en de eicellen worden opgevangen in een buisje dat met de naald is verbonden en zo snel mogelijk naar het labo gaat.

De totale ingreep duurt ongeveer een kwartier tot hooguit een half uurtje, onder meer afhankelijk van het aantal aan te prikken follikels.

Zoals elke prik pijnlijk kan zijn, kan ook een prik doorheen de vaginawand pijnlijk zijn. Maar hoe pijnlijk de eicelpunctie echt voor jou is, hangt af van:

 • de vorm van pijnstilling die je krijgt!
 • de bereikbaarheid van de follikels (afhankelijk van de ligging van de eierstokken op dat moment, je lichaamsbouw/lichaamsvolume,…)
 • het aantal follikels en de ligging ten opzichte van elkaar (zie hoger)
 • je graad van gespannenheid
 • eventuele endometriose
 • je eigen pijngrens

Na de eicelpunctie kan je nog een tijdje een ietwat pijnlijk, menstruatie-achtig gevoel in je onderbuik houden . Vergeet in het fertiliteitscentrum geen advies te vragen over eventuele pijnstillers achteraf . Een warm kersenpitkussentje  kan ook verlichtend werken (doe dit niet meer na de embryotransfer of overleg dit minstens met je arts).

Indien je buik een paar dagen na de eicelpunctie nog altijd  pijnlijk aanvoelt, meld dit dan zeker aan je arts.

Het is heel normaal dat je zenuwachtig bent over  de eicelpunctie en de vraag hoe pijnlijk deze  zal zijn. Ook al zal die angst achteraf soms ongegrond blijken. Vraag jezelf af wat voor jou de gespannenheid kan verlagen:

 • Bij de eicelpunctie is het sowieso nuttig om op voorhand wat meer informatie te hebben over het verloop. Niet goed weten wat je te wachten staat, werkt stress in de hand. Een bepaalde hoeveelheid informatie kan dus stress verlagend werken. Durf je arts daarom zeker voldoende informatie te vragen. Je kan ook navragen of de kliniek een patiëntenfolder heeft over de eicelpunctie; misschien vind je hem op de website van je kliniek.
 • Anderzijds kan je jezelf afvragen hoe wenselijk het is om het hele internet af te zoeken naar- al dan niet pijnlijke- ervaringsverhalen over de eicelpunctie. Word jij daar rustiger van of net niet ? Waar ligt voor jou het evenwicht tussen voldoende informatie en te veel informatie ? Probeer daar voor jezelf een gezond evenwicht in te vinden. Bedenk ook dat veel verschillende factoren bepalen hoe pijnlijk de eicelpunctie is (zie hoger) en dat je dus absoluut niet zomaar kan vergelijken.
 • Erg belangrijk is dat je goed op voorhand informeert naar de vorm van pijnstilling die het fertiliteitscentrum gebruikt, want dit varieert heel sterk van centrum tot centrum . Past men lokale of algemene verdoving (sedatie) toe?  Is er een anesthesist bij de ingreep aanwezig aan wie je doorheen de ingreep extra pijnstilling kan vragen ?  Durf te vragen naar de opties in jouw fertiliteitscentrum, want dit bepaalt in belangrijke mate mee hoe pijnlijk de eicelpunctie effectief zal zijn. Met een aangepaste dosis algemene pijnstilling is het mogelijk om de eicelpunctie zo goed als pijnloos te beleven en toch al weer snel op de been te zijn (het zogenaamde “roesje”).
 • Vraag op voorhand aan het fertiliteitscentrum of je partner bij de eicelpunctie mag aanwezig zijn. Meestal mag het wel, mits hij/zij de nodige hygiënische (wegwerp-)kledij draagt die de kliniek  dan verschaft (tenzij bij volledige narcose, wat eerder uitzonderlijk gebeurt).  Het kan een opluchting zijn om te weten dat je partner er kan bij zijn.
 • Werkt muziek relaxerend voor jou? Zet dan wat van dat op je oren vlak voor – of misschien wel tijdens- de eicelpunctie. Of helpt een eenvoudige visualisatie-oefening jou op dat moment?  Of misschien verwen je jezelf liever met je eigen exemplaar van je favoriete tijdschrift in de wachtkamer? Zoek naar een simpele manier die jou kan helpen om je op dat moment wat rustiger te voelen.

 

Heel veel succes!!

Ik val in herhaling, maar toch: bespreek jouw vragen hierover ook met je arts.

Hoe ga jij het volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit helpen? … Ik heb een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven om je op weg te helpen. Download het gratis!

eicelpunctie PU pijnlijk

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

 

 

 

 

Deel dit bericht: