Hoe kan ik een innestelingsbloeding herkennen? Heb ik altijd een innestelingsbloeding als ik zwanger word?

Hoe kan ik een innestelingsbloeding herkennen? Heb ik altijd een innestelingsbloeding als ik zwanger word?

  Wie zwanger wil worden, probeert vaak  gedreven om de symptomen van een  innesteling te herkennen. Een innestelingsbloeding is er daar één van. Maar heb je altijd een innestelingsbloeding? En hoe kan je een innestelingsbloeding herkennen?

Ik geef je hier wat algemene informatie over dit onderwerp. Koppel zo nodig ook terug met je arts!

Je zou een innestelingsbloeding kunnen herkennen aan:

  • De duur van de bloeding
  • Het uitzicht van de bloeding
  • Het tijdstip van de bloeding

Maar zoals we verder zullen zien, is het niet altijd makkelijk om een innestelingsbloeding te herkennen omdat ze kan verward worden met “spotting” of met het begin van de menstruatie.

  • Hoe kan ik een innestelingsbloeding herkennen  qua duur?

Het innestelingsproces duurt maar 5 dagen. Het spreekt voor zich dat een innestelingsbloeding dus ook niet lang duurt en  minder lang duurt dan een menstruatie.

Een  innestelingsbloeding duurt bijna altijd een aantal uren tot één of twee dagen. Zelden langer. Het hoeft ook niet permanent aan te houden, maar kan geleidelijk komen.

  • Hoe kan ik een innestelingsbloeding herkennen qua uitzicht?

Een innestelingsbloeding brengt meestal geen grote hoeveelheden bloedverlies. Een innestelingsbloeding is dus een lichte bloeding, die je kan herkennen aan het bijna  altijd bruinige of rozige uitzicht. Bloedverlies dat er rood uitziet, is meestal geen innestelingsbloeding.

  • Hoe kan ik een innestelingsbloeding herkennen qua tijdstip? En heb ik altijd een innestelingsbloeding?

Het ontstaan van een zwangerschap gaat zéker niet altijd gepaard met een innestelingsbloeding. Het gebeurt zelfs veel vaker niét dan wél.

Wanneer een embryo 5 dagen oud is- het wordt dan “blastocyst” genoemd- begint het uit zijn “schil” (de “zona pellucida”) te breken. Men noemt dit proces “hatching”.  Als het goed is, begint op dat moment de implantatie van het embryo. De trophoblast, de cluster buitenste cellen van de blastocyst, begint zich op dat moment aan het endometrium of baarmoederslijmvlies vast te hechten en in te dringen. Dit kan wat licht bloedverlies geven, maar het hoéft zeker niet altijd te gebeuren.

Dit proces vindt plaats 7 tot 8 dagen na de eisprong, 8 tot 9 dagen na een inseminatie of als een embryo 5 tot 6 dagen oud is. Hier kan nog wel wat speling op zitten, maar bedenk dat je vroéger  alleszins geen innestelingsbloeding hebt.

Bedenk ook dat een licht tussentijds bloedingetje, ook wel “spotting” genoemd, vrij geregeld voorkomt in de tweede helft van de cyclus. Ook als er geen sprake is van een zwangerschap. Dit heeft dan vaak te maken met hormonale schommelingen, bijvoorbeeld een dipje in het niveau van het hormoon progesterone. Andere oorzaken kunnen zijn: een infectie, poliepen, endometriose… Spotting kan onschuldig zijn, maar als het vaker voorkomt, kan je maar beter een arts raadplegen voor alle zekerheid. In elk geval komt licht bloedverlies in de tweede helft van de cyclus  waarschijnlijk frequenter voor in cyclussen waarin geen zwangerschap ontstaat dan in cyclussen waarin wel een zwangerschap ontstaat.

Een lichte bloeding tegen het einde van de tweede helft van de cyclus kan- in het worst case scenario- natuurlijk ook een teken zijn dat je menstruatie er binnen korte tijd zit aan te komen. Probeer je eigen lichaam daarin een beetje te leren kennen. Heb je altijd licht bloedverlies of bruinige afscheiding gedurende een paar dagen vooraleer je menstruatie doorbreekt of is dat voor jouw lichaam eerder vreemd?

Een innestelingsbloeding is dus niet altijd makkelijk te herkennen. Je kan uit een lichte bloeding tijdens de tweede helft van je cyclus niet zonder meer conclusies trekken. Want het is helaas niet altijd een innestelingsbloeding.

Anderzijds hoef je ook bij het uitblijven van een innestelingsbloeding geen conclusies trekken. Elke vrouw en elke zwangerschap is anders. Geen innestelingsbloeding betekent zéker en vast niet altijd geen zwangerschap. Geen stress daarover.

Ongeveer 5 tot 6 dagen later, tegen het einde van de wachtweken is het embryo ingenesteld. Dit betekent niet dat er geen bloedverlies meer kan ontstaan in de vroege zwangerschap, maar het is strikt gezien geen “innestelingsbloeding” meer.

Vraag eventueel verdere informatie aan je arts.

Maak jij momenteel een medisch fertiliteitstraject door? Hoe ga je het volgende gesprek met je arts dan optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen? Ik heb een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven om je helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

 

innestelingsbloeding herkennen

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

 

Deel dit bericht: