IVF met eiceldonatie: 3 onmisbare boekentips!

IVF met eiceldonatie: 3 onmisbare boekentips!

Overweeg jij op ‘latere’ leeftijd nog moeder te worden? Los van alle emotionele, praktische en juridische overwegingen, is er natuurlijk ook een medische aspect. Zo speelt de vraag hoe groot je eicelreserve nog is. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat hier een medische adder onder het gras zit en dat ooit een eiceldonor ter sprake wordt gebracht. 

De stap zetten naar de hulp van een derde partij om moeder te worden, is sowieso een  complexe beslissing.  En dus vergt die beslissing een uiterst grondige afweging, in het belang van jou maar ook- nog belangrijker- in het belang van je toekomstige kind! 

Hoe voélt het overwegen van deze optie voor jou?  Wat speelt hierbij het meest? Waar liggen jouw grenzen bij het krijgen van een kind, hoe ver ga je? Wat houdt jouw kinderwens eigenlijk in, wat zoék jij in ouderschap? Wat ga je missen, in hoeverre voelt deze keuze als verlies? Wat ga je winnen, in hoeverre zie je dit als een positieve keuze? Hoe belangrijk is een genetische band voor jou? Wat maakt dat  je zou kiezen voor donorconceptie boven adoptie? Welke betekenis ga je geven aan de donor? Wil je kiezen voor anonieme-/ bekende-/ identificeerbare-/ kruisdonatie? Hoe zal het zijn voor je kind? En voor jou? En voor jullie als koppel (als je een partner hebt)? En voor eventuele broers of zussen? Hoe open ga je erover zijn? Welke angsten komen nu bij jou naar boven? Blijf je in België voor een behandeling (waar het vinden van een eiceldonor mogelijk geen sinecure is) of ga je naar het buitenland? Zijn er juridische implicaties? Wanneer ben ik echt “klaar” op deze stap te nemen?… Het vragenlijstje is ellelang…  

Nadenken alleen gaat deze kwestie niet uitklaren, gaat de rust in je hoofd niet doen weerkeren. 

Een eerste nuttige stap is alvast het vergaren van informatie. Ik verklap jullie alvast 3 boekentips over dit thema! Je vindt deze boeken- en nog een paar andere over eiceldonatie en donorconceptie meer in het algemeen-  trouwens in mijn bibliotheek, die ter beschikking staat voor elk van mijn klanten.

boeken eiceldonatie

 

 

Boekentip 1: “Having your baby through egg donation”

(Ellen Sarasohn, Evilina Weidman Sterling)

boeken eiceldonatie

Als je één boek wil lezen, specifiek over eiceldonatie, laat het dan zeker dit zijn. De lezer moet in het achterhoofd houden dat het een Amerikaans boek is. De context rond eiceldonatie verschilt daar grondig van de context in België. Toch zijn grote stukken van het boek ook ‘universeel’ van toepassing en zeker het lezen waard. Het laatste deel van het boek gaat trouwens over ‘vruchtbaarheidstoerisme’ en raakt ook behandelingen met eiceldonatie in Europa aan.

Het boek is waardevol voor zij die nog in het beslissingsproces zitten. Maar ook voor diegenen die al zwanger zijn of ouders zijn geworden via eiceldonatie is dit boek interessant. Vragen zoals: hoe open ben je over de ontstaansgeschiedenis van je kind in je omgeving?, hoe vertel je het aan je kind, afgestemd op diens leeftijd?, welke relatie onderhoud je met de donor?, hoe voel je je als ouder?… komen aan bod.

Ondanks de Amerikaanse context, zeker een aanrader, dit boek!

 

Boekentip 2:  “Our boys –  a tale of two egg donor children”

(Gina Hashrard)

boeken eiceldonatie

“…I was very worried that the baby might turn out to be a girl… Having a daughter-, would I have seen her a miniature version of my egg donor?…”

“The insinuation that children from different egg donors would not be ‘real brothers’ can only mean one thing, surely that I am nog their ‘real mother’. Isn’t this insensitive, or even insulting?…” 

“…He then said the most insightful thing that anyone has ever said to me: ‘Well, that’s great. You can keep your end of the bargain then, can’t you.’ …” 

Dit zijn enkele van de openhartige quotes uit dit boek van de Britse Gina Hashrard.

 

 Na een ovariële tumor en een operatie wordt de 36-jarige Gina in de menopauze gecatapulteerd. De boodschap die ze krijgt, is niet mis te verstaan: ze kan niet langer genetisch eigen kinderen krijgen. Gina wil niet voor adoptie gaan (in het boek legt ze uit waarom). Wanneer het onderwerp eiceldonatie voor het eerst ter sprake komt in een fertiliteitskliniek, barst Gina in tranen uit. En dan staat ze voor de levensgrote vraag: wil ze effectief voor IVF met eiceldonatie kiezen? Gina vertelt in dit boekje het verhaal over haar keuze. En over Joshua en Alfie… “our boys”…

 

 

Boekentip 3: Eiceldonatie, een overtreffende trap”

(Dineke van der Burg)

boeken eiceldonaite

Dit boek vormde voor de Nederlandse Dineke van der Burg het sluitstuk van haar eigen, 15 jaar durende kinderwens traject. Dat traject resulteerde in een tweeling, die er kwam via IVF met eiceldonatie. Met dit boek wil ze de onbekendheid rond eiceldonatie doorbreken en lotgenoten informatie aanreiken.

Het boek bevat een reeks ervaringsverhalen rond eiceldonatie. Het raakt ook het onderwerp embryoadoptie aan. Eerst doen enkele eicelacceptoren hun verhaal, in een volgend hoofdstuk zijn de eiceldonoren aan het woord. Ze vertellen over de overwegingen die ze maakten bij hun keuzes en hun gevoelens daarbij. Maar ook de praktische euvels bij eiceldonatie komen aan bod. In  deze verhalen komt zowel gekende als anonieme eiceldonatie aan bod.

Dineke van der Burg is erin geslaagd om veel informatie over het onderwerp eiceldonatie te verzamelen in dit boek. Dat maakt het een waardevol naslagwerk. Anderzijds had ze de informatie misschien iets meer gestructureerd kunnen weergegeven. Een ander puntje van kritiek is dat het boek spreekt over drie landen (Nederland, België, Spanje), maar andere landen helemaal buiten beschouwing laat. Er wordt niet beargumenteerd waarom het boek die keuze maakt. Ondanks deze minpuntjes,  kan ik het boek echt wel appreciëren. 

 

boeken eiceldonatie       boeken eiceldonatie

 

Deze boeken leveren je vast al wat nieuwe inzichten op, maar doen mogelijk ook weer nieuwe vragen rijzen in je moeizame beslissingsproces. Dat is normaal. Heel normaal. Gun jezelf voldoende tijd en ruimte in dit proces. Anderzijds, blijf niet te lang alleen zitten met je vaak dubbele en verwarrende gedachten en gevoelens over dit zo precaire thema. Mijn individuele begeleidingsprogramma  biedt ook in dit thema een belangrijke houvast en kan je veel aha-momenten en een grote sprong voorwaarts opleveren in je denkproces. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek praten we over waar jij allemaal tegenaan loopt in dit proces, jouw verwachtingen en hoe ik je jou kan ondersteunen.  

 

 Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

Sta jij voor het complexe dilemma IVF met eiceldonatie of niet? Mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens’ kan je een eerste stapje op weg helpen bij deze complexe keuze. Download het nu gratis!

kinderwenscoach

Download hier mijn gratis reflectieboek.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

3 unieke boeken: kinderwens vanuit mannelijk perspectief!
  Mannen en vrouwen beleven een family building traject a-n-d-e-r-s. Wellicht komt deze mededeling niet over als een complete verrassing....
Lees meer...
3 TOPboeken over adoptie na IVF!
Ik zal in een coachingsessie nooit- ik herhaal n-o-o-i-t - effe simpelweg de vraag poneren "waarom jullie niet gewoon adopteren"....
Lees meer...
Boeken met ervaringsverhalen over fertiliteit/ IVF : de absolute top 3!
Boeken met ervaringsverhalen over fertiliteit en IVF kunnen je waanzinnig veel herkenbaarheid bieden. Dat lost de zaak niet op. Maar...
Lees meer...