Eerst afvallen? Dan pas IUI of IVF?

Eerst afvallen? Dan pas IUI of IVF?

  • vruchtbaarheidsbehandelingen afvallenvruchtbaarheidsbehandelingen afvallen

Ja, er bestaat een mogelijk verband tussen vruchtbaarheidsproblemen en (over)gewicht/ voedingspatroon.

Maar OOK… Ja, wensouders vinden het vreselijk om naar huis gestuurd te worden met de boodschap: val eerst maar eens af en kom dan pas terug voor een vruchtbaarheidsbehandeling

Dit (en- u raadt het- nog veel meer) kwam aan bod op het mega-boeiende WOMB SYMPOSIUM. Dat vond vrijdag plaats in Amsterdam. Hét onderwerp van dit congres: vrouw, voeding en vruchtbaarheid.  Dus ik daar heen! (weeral een voordeel ondervonden van mijn woonst (en binnenkort praktijkruimte!) vlak naast het Centraal Station van Antwerpen: vanuit mijn bedje recht op de trein stappen en een dik uur later in Amsterdam arriveren, keurig op tijd voor een symposium, zalig …)

 

Het onderzoeksteam stelde de resultaten voor van het Womb-project. Dit internationaal onderzoeksproject onderzoekt wat de impact is van het verbeteren van de levensstijl van wensouders (zowel wensmoeders als wensvaders trouwens, ondanks wat de titel van het congres doet vermoeden). Welk effect heeft het op hun eigen gezondheid en vruchtbaarheid? Welk effect heeft het op de gezondheid van hun kinderen? Naast het onderzoeksteam kwamen diverse sprekers en ervaringsdeskundigen naar het symposium afgezakt om het thema voeding en vruchtbaarheid vanuit verschillende invalshoeken te belichten.

Een (heel) kleine greep uit wat aan bod kwam:

  • Een gezond voedingspatroon geeft een betere “ovariële respons” (m.a.w. lichaam maakt makkelijker follikels.eicellen aan) en een hogere “implantatie capaciteit” (m.a.w. meer kans op innesteling).
  • Afvallen heeft géén positief effect op de slaagkansen van vruchtbaarheidsbehandelingen. Het verhoogt wel de kansen op een spontane zwangerschap. Dit was een opvallende conclusie die al uit de Lifestyle-studie (de voorganger van het Womb-project) kwam.
  • De levensstijl rond de bevruchting heeft effect op de gezondheid van het kind (bv. minder kans op groei-achterstand, op hartafwijkingen, Spina Bifida (open ruggetje),…). Vooral de periode van 14 weken voor de bevruchting (tijdens de welke de follikels of eicelblaasjes rijpen) en de 10 weken na de bevruchting (tijdens de welke de placenta en de meeste organen worden aangelegd) zijn hierin cruciaal.
  • Tussen overgewicht en zwangerschapscomplicaties zijn er duidelijke verbanden. Overgewicht geeft meer risico op hoge bloeddruk en diabetes tijdens de zwangerschap.
  • Vruchtbaarheidsproblemen die samenhangen met gewicht, hebben vaak te maken met hormonale stoornissen en eisprongstoornissen. Denk daarbij onder meer aan PCOS (afkorting voor Polycysteus Ovarieel Syndroom). Maar zijn de hormonale problemen bij PCOS het gevolg van het gewicht of is het gewicht het gevolg van hormonale problemen? Daar is men eigenlijk nog altijd niet uit.

 

vruchtbaarheidsbehandelingen afvallen

vruchtbaarheidsbehandelingen afvallen

Genoeg argumenten om wensouders over de streep te trekken om zo nodig af te vallen?

José Knijnenburg, directeur van Freya (de Nederlandse vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen), legt op het Womb symposium uit dat het allemaal niet zo simpel is. Wensouders voelen zich al gauw met de vinger gewezen. Het is soms ook al te makkelijk om het niet slagen van vruchtbaarheidsbehandelingen op het gewicht te schuiven, zo zegt José Van Knijnenburg. Zelfs na het verlies van de nodige kilo’s is er geen garantie op succes. Wensouders voelen zich “het bos in gestuurd” met de boodschap dat ze maar eens moeten afvallen.

Ervaringsdeskundigen getuigen tijdens een panelgesprek over de “allesoverheersende obsessie” om zwanger te worden. Op dat moment wil je niet dat een vruchtbaarheidsbehandeling op de lange(re) baan wordt geschoven…. Alsof het allemaal mijn schuld is dat ik niet zwanger word… Ja, ik weet ook wel dat ik wat overgewicht heb. Maar wie zegt dat ik niet zwanger wordt, simpelweg omwille van mijn gewicht? Geloof ik wel in die link?…

vruchtbaarheidsbehandelingen afvallen

 

En de gezondheid van het toekomstige kind, is dat geen argument om optimaal gezond te gaan leven? Nee vaak niet, zo vertellen ervaringsdeskundigen en Freya. Het klinkt misschien vreemd, maar dat kind is op dat moment ver van je bed. Eerst zwanger worden, en dan zien we wel weer…

Coach Linda De Boer vertelt op het symposium dat de druk om iets te moéten doen, een “hinderende gedachte” kan zijn om iets werkelijk tot een goed einde te brengen. Wat wél nodig is, is intrinsiéke motivatie. Motivatie die uit jézélf komt.

Moraal van het verhaal. Voedingspatroon en gewicht zijn wel degelijk van belang in een kinderwensverhaal.  Maar stuur  wensouders niet zomaar het spreekwoordelijke bos in met die boodschap. Geef ze begeleiding. Voedingsadvies. Maar ook eventueel coaching.

De essentie van coaching is inderdaad dat het IN BEWEGING zet. Niet zomaar de cijfertjes op je weegschaal. Maar jij als mens in zijn geheel….Wat wil jij allemaal veranderen in je kinderwenstraject? Op welke punten wil jij BEWEGING?

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

5 worstelingen bij het latere moederschap
Hoe zal het zijn om een latere mama te zijn? Hoe ga ik mij daar bij voelen? Ga ik even...
Lees meer...
“Help, mijn partner wil geen kind!”
Jij bent misschien al een heel eind in de 30 (of de 40) en hebt een prangende kinderwens. Maar je...
Lees meer...
Solo moeder worden: 5 twijfels die aandacht vragen!
Je bent je droompartner (nog) niet tegengekomen. Of je relatie is geëindigd. Maar je wil wél graag moeder worden. En...
Lees meer...