Ik zit al in een fertiliteitstraject. Misschien ben ik volgende maand wel zwanger, kan ik niet beter even wachten om in dit programma te stappen? En wat gebeurt er als ik start en ik blijk tijdens het programma toch zwanger te zijn?

Ik zit al in een fertiliteitstraject. Misschien ben ik volgende maand wel zwanger, kan ik niet beter even wachten om in dit programma te stappen? En wat gebeurt er als ik start en ik blijk tijdens het programma toch zwanger te zijn?

Stel dat je nu start met dit begeleidingsprogramma en je word net dan zwanger? Zou dat niet heel stom zijn? Misschien kan je het dus toch best nog even uitstellen?

Ik hoop heel oprecht en van harte dat jij volgende maand zwanger bent. Misschien zal dat inderdaad zo zijn. En misschien ook niet. Je wéét het niet. De weg naar het moederschap kan nog een kort sprintje te gaan zijn. Maar het kan ook nog een marathon worden. Of een halve marathon. Of een ten miles. Het is onvoorspelbaar.

Het punt is dat je worstelt met twijfels. Of met onverwerkte emoties, een niet afgerond rouwproces. (anders zat je nu niet op deze website te kijken).En dat moet je uitklaren eerst. Dat heb je te doen voor jezelf én voor je toekomstige kind. Zelfs als je al zwanger bent. (Lees hierover ook mijn artikel: Wat jij nu moet doen voor je toekomstige kind.)

Wees je ook zeker bewust van het volgende. Onder de gedachte “als ik maar een maandje extra wacht, dan word ik wel zwanger” schuilt een geniepig mechanisme. Door die gedachte hoef je namelijk helemaal niet te werken rond datgene waar je zo lastig mee hebt. En zo houd je je emoties, je twijfels op een veilige afstand. Is dat dan een probleem? Wel als je je emoties en te lang wegduwt. Je leest hier meer over in mijn korte maar belangrijke artikel Welke géniale les kan jij leren van Archimedes?.

Tenslotte vind ik dat ik jou ook het volgende moet vertellen. Jouw weg naar het moederschap en de  angsten rond de keuzes die je maakte, stoppen niet van de ene op de andere dag, plotsklaps, van zodra je een positieve zwangerschapstest hebt. Hoe blij je ook bent, je kan behoorlijk onzeker staan in je zwangerschap, net omwille van de angsten. Dat is heel normaal. Je twijfels zijn ook in een zwangerschap niet ver weg. Je bent gelukkig met je zwangerschap maar het is misschien niet de knalroze wolk die je verwacht had en dat ik helemaal ok. Dus is het zeker niet onlogisch om ook in je prille zwangerschap verder te werken aan de 5 stappen van mijn begeleidingsprogramma rond moederschapswens. Ik zal de sessies natuurlijk optimaal afstemmen op die specifieke twijfels en onzekerheden.

 

Deel dit bericht: