Hoe lang duurt de selectieprocedure om pleegouder te worden?

Hoe lang duurt de selectieprocedure om pleegouder te worden?

De selectieprocedure om pleegouder (of “pleegzorger” zoals de wettelijke benaming luidt) te worden, hoeft niet voor iedereen even lang of kort te duren. Iedereen doorloopt de selectieprocedure in principe op zijn eigen tempo.

Je moet voor de duur van de selectieprocedure als pleegouder rekenen op minimum 3 tot 4 maanden.

Gemiddeld duurt de selectieprocedure als pleegouder in de praktijk zo’n 6 maanden.

De selectieprocedure omvat niet alleen een screening, maar ook een vorming en voorbereiding op jouw mogelijke rol als pleegouder. De vijf diensten voor pleegzorg (Pleegzorg Vlaanderen, één per provincie) organiseren en coördineren deze procedure.

Tijdens de duur van selectieprocedure doorloop je volgende stappen:

  • Bijwonen van een info-avond bij de dienst voor pleegzorg van jouw provincie (op meerdere locaties – “antennepunten”- binnen de provincie)
  • Formeel aanmelden als kandidaat – pleegouder, via invullen van een inschrijvingsformulier voor de effectieve selectieprocedure als pleegouder (formulier beschikbaar op de info-avond)
  • Minstens twee 1:1 gesprekken met de dienst voor pleegzorg, bij jouw thuis en op de dienst
  • Vormingsreeks die 5 bijeenkomsten duurt, samen met andere kandidaat – pleegouders
  • Opvolg- en profielgesprek, i.f.v. het bepalen van jullie “profiel” als pleegouder (welke vorm van pleegzorg, welke leeftijdsmarge van pleegkind,…. zijn voor jullie geschikt)
  • Eindbespreking met verslaggeving en- bij selectie- maken van “profielafspraken”
  • Ontvangen van een gemotiveerde schriftelijke beslissing met- bij selectie- vermelding van het profiel

 

Wanneer je deze selectieprocedure met een positieve uitkomst doorlopen hebt, kom je terecht in een “pool” van kandidaat – pleegouders.

Vanaf dat moment is het wachten tot je een pleegkind toegewezen krijgt.

Als je bij de selectieprocedure niet weerhouden wordt als kandidaat – pleegouder, dan kan je binnen de maand om een herscreening vragen bij een dienst voor pleegzorg in een andere provincie.

Noot: Als het gaat om netwerkpleegzorg (pleegouder voor een kind uit je omgeving, je netwerk), dan duurt de selectieprocedure korter, nl ca. 6 weken.

Overweeg jij om pleegmoeder te worden? In mijn individueel begeleidingsprogramma rond moederschapswens bied ik onder meer de nodige keuzebegeleiding.

Mijn gratis reflectieboek “Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens?” zet je hierbij al een eerste stapje op weg.

 

hoe lang duurt selectieprocedure pleegouder worden

Download hier je gratis reflectieboek.

 

 

Deel dit bericht: