Boekentip: “Uit onbekende bron.” (Mart Roegholt)

Boekentip: “Uit onbekende bron.” (Mart Roegholt)

Het is een struggle die ik heel erg vaak hoor: anonieme versus niet- anonieme spermadonatie.

In België is anoniem nog altijd de wettelijke norm.

In Nederland daarentegen werd anoniem verboden in 2004. Elk kind heeft vanaf zijn 16de het recht om die identiteit van de donor te achterhalen.

Het Nederlandse boek “Uit onbekende bron” van Mart Roegholt kadert in die tijdsgeest, toen de wetgeving in Nederland veranderde  De basisgedachte van die wetgeving is dat elk kind het recht heeft om zijn afstamming te kennen.

 

kinderwenscoach

Het boek stelt zich in essentie de vraag of de tendens naar identificeerbare donoren een goed antwoord was op het jarenlange maatschappelijke debat daarover.

Het laat zowel kinderen, ouders, donoren als artsen aan het woord. Hun verhalen –alhoewel te beperkt in aantal om echt representatief te zijn – zijn denk ik een mooie weerspiegeling van de diversiteit aan visies en standpunten die er in de maatschappij bestaan over dit complexe onderwerp. Of zoals de auteur zegt : “Elk perspectief is anders, elk mens en elk mensenleven is anders. De waarheid bestaat niet, het blijft zoeken en manoeuvreren tussen veel dillema’s.”  Dat vat het heel mooi en correct samen vind ik zelf!

Vooral singles en holebi-koppels komen aan bod. De auteur verklaart dit vanuit het feit klassieke heteroparen niet zo open hoeven te zijn naar de buitenwereld en dus minder snel bereid waren om bij te dragen aan het boek.

Opvallend is dat alle ouders zeggen gelukkig zijn over hun keuze om via spermadonatie een kind te verwekken.

Bij de kinderen in het boek zijn er opvallend uiteenlopende meningen. Gaande van “je mag kinderen de kans niet ontnemen om erachter te komen wie hun donor is” tot “Bekend donorschap is innerlijke tegenspraak”. Ze uiten nieuwsgierigheid naar hun genetische achtergrond, in verschillende gradaties, maar geen van hen echt obsessioneel (nogmaals, dit boek is maar een “steekproef”).

Het boek gaat nergens over eicel-of embryodonatie maar de discussie over de al dan niet anonimiteit van donoren kan even goed doorgetrokken worden naar deze vormen van donorconceptie.

Alhoewel het niet zo’n recent boek is, is het onderwerp eigenlijk nog altijd razend actueel, met name in de vele land waar anonieme donorconceptie nog altijd de norm is (waaronder dus België!). In die zin is het nog altijd een must- read!

 

Ik merk bij vele vrouwen dat anoniem als norm niet goed voelt.

Hoe is dat bij jou?

Ga dit heel goed onderzoeken en doorvoelen voor jezelf. En durf zo nodig te kiezen voor een alternatieve optie qua donorconceptie. Want deze keuze moet een leven lang mee. Jouw leven. En vooral ook dat van je kind.

 

Dit komt natuurlijk ook aan bod in mijn premium programma.

Ik praat er graag met jou over in een gratis matchgesprek! Ontmoet ik jou binnenkort online?

 

 

Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Welke plek gaat de donor innemen in het verhaal?
Van zodra er een donor (of donoren) in je kinderwensverhaal komt, komt er meestal ook al snel een volgende kwestie...
Lees meer...
5 tekenen dat je nog niet voluit achter je keuze staat!
Je staat voor een moeilijke keuze in verband met je kinderwens: ga je resoluut kiezen voor je eigen verlangen?, ga...
Lees meer...
“Ik wil geen anonieme donor.” … en nu?
Overweeg jij  om voor een kindje te gaan via eiceldonatie en/of spermadonatie? Die keuze is "BIG"!  Er spelen een heleboel...
Lees meer...