Alleenstaand met kinderwens, en nu? : 7 opties

Alleenstaand met kinderwens, en nu? : 7 opties

Wat zijn de opties om moeder te worden, als er geen partner is waarmee je je kinderwens deelt?

Ik zet het hieronder op een rijtje. 

 

alleenstaand met kinderwens

 

 

Optie 1: Wacht af

Keep calm and relax. Want nu ben je nog eventjes alleenstaand, maar binnenkort vind je die ideale partner wel, toch?

Terwijl je dan toch wacht…ga na wat je werkelijk voelt. En welke gedachten er allemaal door je hoofd flitsen.

Hoe sterk is je kinderwens? Hoe zou het zijn om je kinderwens te vervullen als alleenstaande? Hoe blij word je van het idee om eventueel solomoeder te worden? Welke twijfels roept dat idee op? In hoeverre voelt dit als ‘plan B’? Wat zijn de praktische consequenties van die keuze? Hoe zit het met “het belang van het kind”? Hoe groot is jouw verlangen naar een génetisch eigen kind?…

En last but not least: hoe lang ga je afwachten? En hoe zit het nu juist met jouw persoonlijke uiterste houdbaarheidsdatum van je vruchtbaarheid?…

 

Optie 2: Smijt je actief op de datingmarkt

Rustig afwachten is misschien niets voor jou. Of die fase is al gepasseerd. Tijd voor verandering in die relatiestatus “alleenstaand” dus. Tijd voor actie!

En intussen…blijf jezelf van tijd tot tijd kritische vragen stellen. Wat is momenteel eigenlijk het grootst: je partnerwens of je kinderwens? In hoeverre laat je bij het ‘beoordelen’ van je date leiden door die kinderwens? In welke fase van je datingproces wil je uitsluitsel over de kwestie ‘kinderwens’? Wat als die ene prins(es) op het witte paard- oh drama- nou net géén kinderwens heeft?

 

Optie 3: Laat een ‘voorraadje’ eicellen invriezen

Een slimme meid… laat haar eicellen op tijd invriezen. “Social freezing” of “Age banking” heet dat dan. Het is het laten invriezen van eicellen om ‘sociale redenen’, voor ‘uitgesteld gebruik’. Het invriezen van eicellen bleek technisch gezien lange tijd niet evident, maar begint nu aardig op punt te staan. Op die manier kan je je kansen op een genetisch eigen kind letterlijk bevriezen.

Ideaal als alleenstaande met kinderwens dus? Wat maakt dat de drempel naar social freezing dan toch nog redelijk hoog ligt? De behandelingen kunnen vrij lastig zijn: hormonale stimulatie, eicelpunctie,…om een ‘mooi’ voorraadje aan te leggen bovendien bij voorkeur een 2 tot 3 cyclussen te herhalen. En, oh ja, de behandelingen zijn ook vrij…duur. Want- klein addertje onder het gras- social freezing wordt niet terugbetaald. En zo komt het dat nogal wat vrouwen pas aan social freezing toekomen… als hun meest vruchtbare leeftijd al een tijdje achter hen ligt.

Hoe groot is jouw drempel naar social freezing? Wat bepaalt voor jou precies hoe hoog die drempel is?

 

Optie 4: Zoek een spermadonor

Zoek een spermadonor… klinkt simpeler dan het lijkt. Waar vind je die? En vooral, hoe is dat voor jou om het idee van een kind met een partner los te laten en als alleenstaande met kinderwens te kiezen voor een donor?

In België is er wettelijk de keuze tussen anonieme en gekende spermadonatie. Maar de Belgische medische praktijk (inseminatiebehandelingen (IUI) met donorsperma) is nog altijd erg gericht op anonieme donatie.  Hoe is dat anonieme, ongekende aspect voor jou? En hoe zal het zijn voor jouw kind? …

Let op: De Belgische wetgeving en medische praktijk laat (nog) geen open-profiel donoren toe. Dit zijn donoren die vanaf een bepaalde leeftijd van het kind identificeerbaar zijn. Hoe is dat voor jou?

Maar eerst nog een stapje terug (rewind), want hoe groot is de kans dat je als alleenstaande überhaupt wordt ‘toegelaten’  tot een medische behandeling met donorsperma? Wees je ervan bewust dat bepaalde fertiliteitscentra mogelijks vrij kritisch staan tegenover de behandeling van alleenstaande vrouwen met kinderwens. Geen reden tot paniek. Wel een reden om je goed voor te bereiden op de ‘screening’ van het fertiliteitscentrum en om weloverwogen een fertiliteitscentrum te kiezen.

Natuurlijk kan je kiezen voor inseminatie buiten het medisch circuit, bijvoorbeeld via zelfinseminatie met de hulp van een gekende donor. De juridische consequenties naar afstamming liggen dan enigszins anders. Een belangrijk aandachtspunt.

Uitwijken naar het buitenland, waar in bepaalde landen bovendien ook open-profiel donoren voorhanden zijn, is een andere optie. In hoeverre is dit praktisch en financieel een haalbare optie voor jou? En hoe ethisch verantwoord ervaar je dit meer ‘commerciële’ circuit?

 

Optie 5: Start een adoptieprocedure

Wat is ouderschap voor jou? Hoe belangrijk is het voor jou om je eigen genen door te geven? enz. enz. … Het overwegen van adoptie staat gelijk met een lange reeks vragen. Dat geldt natuurlijk zowel voor koppels als alleenstaanden met kinderwens.

Het antwoord op een belangrijke vraag in deze, vind je op de pagina met de meest gestelde vragen: Kan ik als alleenstaande adopteren ?

Aan adoptie hangt een stevig prijskaartje. Een element dat ook als alleenstaande een belangrijk afwegingselement kan zijn.

 

Optie 6: Word pleegmama

Ik had het er al over in een vorige blog. Pleegzorg kent een aantal parallellen met adoptie, maar ook een aantal  verschillen.

Eén van de voornaamste verschillen is het permanent karakter van adoptie, versus het tijdelijk karakter van pleegzorg. Vooral bij perspectiefzoekende en ondersteunende pleegzorg is die tijdelijkheid uitgesproken. Hoe is dat voor jou, die tijdelijkheid?

Op de pagina met de meest gestelde vragen vind je het antwoord op de vraag: Kan ik als alleenstaande pleegouder worden?

 

Optie 7: Kies voor co-ouderschap met een alleenstaande man of homokoppel

Als alleenstaande vrouw met kinderwens, kan je natuurlijk ook gaan “samenwerken” met (een) man(nen) met een kinderwens, maar zonder vrouw. Een alleenstaande man dus. Of een homokoppel. Perfecte alliantie toch? Of toch niet?

Ga ook hier zeker niet over één nacht ijs. Hoe goed ken je elkaar al echt? En mekaars vrienden en familie? In hoeverre kan je co-ouders zijn los koppelen van partners zijn? Hoe zal het zijn voor het kind? Hoe valt de constructie van co-ouderschap praktisch te organiseren? Maak een lange lijst van afspraken over alle mogelijke aspecten van co-ouderschap. Vraag juridisch advies. Neem ruim de tijd…

Let op: er zijn fundamentele juridische verschillen tussen een co-ouder en een gekende donor (optie 4)!

 

De opties staan hierboven opgesomd in willekeurige volgorde. Wat is JOUW persoonlijke volgorde?

Mijn begeleidingsprogramma werkt rond deze levensbelangrijke keuze! Voel jij dat je hierin dringend een knoop moet doorhakken, vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

Mijn gratis reflectieboek ‘Hoe maak je de beste keuzes bij jouw moederschapswens.’ helpt je al een eerste stapje op weg bij het maken van complexe keuzes, zoals de keuzes om solo mama te worden. Het toont onder meer waarom je daarbij vaak  in cirkeltjes blijft  draaien en wat er nodig is om dat te doorbreken.

kinderwenscoach

Download hier je gratis reflectieboek!

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

“Help, mijn partner wil geen kind!”
Jij bent misschien al een heel eind in de 30 (of de 40) en hebt een prangende kinderwens. Maar je...
Lees meer...
GASTBLOG (DEEL 1)- Mijn weg om solo mama te worden.
 Ik ben Femke en geboren in 1981. Ik hou van verse lakens op bed, een ijsje kiezen in een ijssalon,...
Lees meer...
Solo moeder worden: 5 twijfels die aandacht vragen!
Je bent je droompartner (nog) niet tegengekomen. Of je relatie is geëindigd. Maar je wil wél graag moeder worden. En...
Lees meer...